Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła i fotowoltaika. Opłacalność względem kotła węglowego. Czy to sie spłaci?

marxxx

Recommended Posts

Przestań obrażać ludzi i wmawiać mi że ogrzewanie pompą ciepła jest tańsza od ogrzewania kotłem zgazowującym drewno.

Może i jest tańsze. Przeraża takie podejście. Właśnie dla tego jesteśmy największym syfiarzem w Europie. Śmieci sortujemy na te do spalenia w dzień i te do spalenia w nocy. A na onkologii nie nadążają z przyjmowaniem.

Możesz kolego też oświetlać lampą naftową. Może wyjdzie trochę taniej niż prądem.

• Odpowiedzi 165
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

TO może powiesz co ty "policzyłeś" w #77 ?

:)

Fakt, dzięki za czujność - powinno być (dom około 240m2, energooszczędny)

1. Wygoda - pompa ciepła (zapotrzebowanie roczne na ciepło 18 120 kWh, zużycie prądu na poziomie 6 042 kWh x 1 zł /kWh, to roczne opłaty za energię elektryczną będą wynosiły ok. 6 042 zł.)
  2. Niewygoda - kocioł zgazowujący drewno z buforem (roczne zużycie energii cieplnej na poziomie 18 120 kWh x 0,12 PLN /kWh, to roczne opłaty za drewno będą wynosiły ok. 2 174 zł.)

PS.

Choć muszę przyznać że w tym sezonie zimowym spaliłem 1 tonę węgla i z 7m3 drewna dębowego (większa powierzchnia, dom nieocieplony ze starą instalacją żeliwną).

Edytowane przez DUNIA.MD

Właśnie dla tego jesteśmy największym syfiarzem w Europie.

Może ty jesteś - kto ci takich bzdur nawalił do głowy. Europa zatruwa Świat tylko w 9% więc pisz syfiarze na pozostałe 91%.

A na onkologii nie nadążają z przyjmowaniem

Taaa, i to wszystko z powodu wędzonej Polskiej kiełbasy lub oscypek robionych w niehigienicznych warunkach przez górali.

Możesz kolego też oświetlać lampą naftową.

Tu nie chodzi o światło tylko o nażucaną ideologię.

Fakt, dzięki za czujność - powinno być (dom około 240m2, energooszczędny)

1. Wygoda - pompa ciepła (zapotrzebowanie roczne na ciepło 18 120 kWh, zużycie prądu na poziomie 6 042 kWh x 1 zł /kWh, to roczne opłaty za energię elektryczną będą wynosiły ok. 6 042 zł.)
  2. Niewygoda - kocioł zgazowujący drewno z buforem (roczne zużycie energii cieplnej na poziomie 18 120 kWh x 0,12 PLN /kWh, to roczne opłaty za drewno będą wynosiły ok. 2 174 zł.)

PS.

Choć muszę przyznać że w tym sezonie zimowym spaliłem 1 tonę węgla i z 7m3 drewna dębowego (większa powierzchnia, dom nieocieplony ze starą instalacją żeliwną).

No dobrze, sprawdźmy to.

Wartość opałowa drewna:

Tabela-1.png

Sprawność kotła 85%

Czyli realnie z jednego mpu buka uzyskamy 1474kWh

Czyli spalić musimy 18 120 / 1474 = 12,3mpu buka

Sprawdzam cenę:

200zł https://www.olx.pl/d/oferta/drewno-drzewo-opal-piec-co-kominek-grill-ogrod-tanie-grzanie-CID628-IDTJ8rI.html

Ale to mieszane, więc bewnie z brzozą, co powoduje, że potrzeba będzie z 15-16mpu

300zł https://www.olx.pl/d/oferta/drewno-drzewo-opal-piec-co-kominek-grill-ogrod-tanie-grzanie-CID628-IDTJ8rI.html

Ale to sosna, jeszcze gorzej

320zł https://www.olx.pl/d/oferta/drewno-kominkowe-opalowe-CID628-IDUiVTo.html?reason=extended_search_extended_s2v

brzoza....

Przyjmijmy, że gdzieś dostanę ten buk za 300zł, pewnie do pocięcia, połupania, ale ok.

Wtedy cena robi się już na poziomie 3600zł.

I teraz zobacz - ogrzewasz dom pompą ciepła (prądem), więc należy ci się dodatek 1500zł...

6042 - 1500zł = tyle, co za drewno...

Tabela-1.png

....

I teraz zobacz - ogrzewasz dom pompą ciepła (prądem), więc należy ci się dodatek 1500zł...

Zapomniałes o jednym, Dunia chce palic, jest to dla niego przyjemnosc, jak to wycenisz?

Dla niektórych przyjemnych, dla innych obowiązek, mam klienta który ma własny las, poswieca swój urlop aby aby drewno znalazło sie w jego domu, do tego dochodzą koszty transportu. Niestety przy tych pracach nabawił sie kontuzji reki, rehabilitacja kosztowała wiecej niz by to drewno kupił, a zdrowie juz nie to samo. Dlatego zgodnie z uchwałą antysmogową dla Małopolski demontuje kopciucha, instaluje PC oraz kolektory słoneczne (3 szt.) i powieksza moc PV, korzystając z czystego powietrza.

Energooszczędny? przy zapotrzebowaniu 18200 kWh?, gdyby to było 8000-9000 kWh to byłby energooszczędny, a tak jest tylko srednio ocieplony.

Nawet gdyby był energooszczędny z jakimiś ludźmi w środku to potrzebował by około 14 000 kWh. Ale nie chodzi tu o zapotrzebowanie, które jest różne tylko o porównanie dwóch źródeł ogrzewania.

Wtedy cena robi się już na poziomie 3600zł.

Czarna przegrywa, czerwona wygrywa i nie ma 1000 zł.

Przyjmijmy, że gdzieś dostanę ten buk za 300zł

A co powiesz jak ktoś ma swoje drewno, a ktoś mu wciska na siłę pompę ciepła. To jest dopiero marnotrawstwo i nabijanie kasy cwaniaczkom od obliczeń.

Edytowane przez DUNIA.MD

Zapomniałes o jednym, Dunia chce palic, jest to dla niego przyjemnosc, jak to wycenisz?

Dunia tam gdzie można było ma pompę ciepła a tam gdzie to się kompletnie nie opłaca ma kocioł na drewno.

mam klienta

I wszystko jasne.

Dlatego zgodnie z uchwałą antysmogową dla Małopolski demontuje kopciucha

Ustawa dla Małopolski nie zabrania kotłów zgazowujących drewno. To właśnie tacy jak ty oszukujecie ludzi wmawiając im że można tylko pompę ciepła.

korzystając z czystego powietrza

Te nasze pieniądze powinny iść na badania w dziedzinie spalania paliw stałych a nie na te psujące się zabawki (węgiel to jest energia).

Niestety przy tych pracach nabawił sie kontuzji reki

Jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie.

Sam to napisałeś czy ktoś ci to podesłał?.

Nic mądrzejszego nie wymyśliłeś ?

Czarna przegrywa, czerwona wygrywa i nie ma 1000 zł.

A co powiesz jak ktoś ma swoje drewno, a ktoś mu wciska na siłę pompę ciepła. To jest dopiero marnotrawstwo i nabijanie kasy cwaniaczkom od obliczeń.

Możesz wreszcie sprecyzować co to znaczy "wciskać na siłę pompę" ?

Chodzi o jaką przemoc fizyczną, czy co ? Poza tym mieszkam wyobraź sobie, że w mojej części kraju mało kto ma "swoje drewno"

Drewno z lasu można sprzedać do tartaku, lub komuś w celach opałowych, spalanie go to dopiero marnotrastwo...

Edytowane przez fotohobby

Drewno z lasu można sprzedać do tartaku, lub komuś w celach opałowych, spalanie go to dopiero marnotrastwo...

Widzisz jak sam coś napiszesz to od razu jest weselej na Forum.

Poza tym mieszkam wyobraź sobie, że w mojej części kraju mało kto ma "swoje drewno"

Nie neguję czyjegoś wyboru źródła ogrzewania tylko tą ideologię klimatyczną która robi ludziom wodę z mózgu ->

Edytowane przez DUNIA.MD

Widzisz jak sam coś napiszesz to od razu jest weselej na Forum.

.

Cieszę się, że poprawiłem Twoje obliczenia i jednocześnie Twój humor.

Osobiście, gdybym miał las, to czerpałbym z niego korzyść finansową (na ile pozwala prawo) mając dzięki temu opłacony gaz, czy prąd do bezobsługowego źródła ciepła.

Od dwóch lat przy płocie leży mi jakieś 0.3mpu pociętej na 30cm brzozy, pozyskanej przy okazji prześwietlenia drzewa na mojej posesji.

W minionym sezonie grzewczym zapaliłem w kominku 2x...

Nawet gdyby był energooszczędny z jakimiś ludźmi w środku to potrzebował by około 14 000 kWh. Ale nie chodzi tu o zapotrzebowanie, które jest różne tylko o porównanie dwóch źródeł ogrzewania.

O czym Ty piszesz? Oddziel zapotrzebowanie na ciepło budynku od zapotrzebowania energii na przygotowanie cwu. Sam budynek nie potrzebuje ani 1 kWh na cwu. Energooszczednosc budynku nie okresla sie na podstawie sumy co + cwu a samego co. Niestety w swiadectwach energetycznych jest zle zrobione bo wielkosc energii na cwu jest uzalezniona od wielkosci/powierzchni budynku. W obliczeniach nie ma róznicy pomiedzy tym samym domem zamieszkałym przez 2 osoby a np. 5 osób. W jenym przypadku dom bedzie energooszczedny w drugim juz nie. Oczywiście w swiadectwie jest w nowym wzorze wyszczegolnienie na Eu i Ek c+cwu i kto dociekliwy to je odczyta.

Własnie chodzi o zapotrzebowanie na ciepło bo jego prawidłowe okreslenie jest podstawą do dalszych obliczen.

Ustawa dla Małopolski nie zabrania kotłów zgazowujących drewno. To właśnie tacy jak ty oszukujecie ludzi wmawiając im że można tylko pompę ciepła.

Te nasze pieniądze powinny iść na badania w dziedzinie spalania paliw stałych a nie na te psujące się zabawki (węgiel to jest energia).

Jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie.

Dlaczego znowu kłamiesz, klamiesz jak najęty, skąd to wiesz czy nie przedstawiam klientom którzy chcą pomimo wszystko palic opcję z kotła zgazowującego i bufora, przedstawiam koszt takiego rozwiązania i wysokosc dotacji. Decyzja zawze nalezy kienta. Z drugiej strony są to ludzie na ogół starsi którym cytuję " Jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie"

wiem ze nie powinienen cytowac wulgaryzmów ale niestety taki jest poziom kultury moich interlokutorów, ci starsi ludzie nie mają juz takiego zdrowia, im czesciej mogą sie przytrafic takie złamania, a czasem fizycznie nie maja siły aby obsługiwac taki kocioł. Ale nie, najwazniejszy jest własny punkt widzenia, skora ja palę to powinni inni tez palic, niezaleznie czy są w stanie czy nie.

Co do sensownosci i celowosci wykorzystania srodków z czystego powietrza to one powinny byc przeznaczone w piewrszym rzedzie na ocieplenie budynków, maksymalne mozliwe ocieplenie (przegrody (sciany), stropy, podłogi, okna i drzwi, oraz zwiazane z tym audyty) oraz montaz wm z rekuperacja, nastepnie na wymianę zródeł ciepła, głownie na PC i ogrzewanie elektryczne, po trzecie na propagowanie kolektorów słonecznych i na koncu fotowoltaika+magazyny energii.. Nie powinno sie dotowac badan dotyczących poprawy spalania paliw stałych, gdyz wszelkie takie zródła grzewcze w budownictwie indywidualnym powinny byc z czasem zabronione.

Dom, środek wsi w górach. Dziadek z babcią mieszkają, mają 2 tys emerytury. We wsi nie ma gazu. Dom ogrzewany drewnem z własnego lasu. Kto ich przekona, że muszą dom ocieplić i przejść na ogrzewanie ekologiczne? Takich domów i rodzin są tysiące.

Nie kto, a co. Przekona ich własna niemoc wynikajaca z braku zdrowia któree przychodzi z wiekiem. Byc moze przekona ich przy takim dochodzie dotacja z czystego powietrza w njawyzszym stopniu dofinansowania czyli maksymalnie 135 tys zł netto. Brak gazu to zaden problem, PC nie potrzebują gazu. Ale faktycznie jest problem jak przekonac tych ludzi aby skorzystali z tak duzego dofinansowania. Dla mnie jest to nie do pojecia ze nie chce sie miec lepiej jak jest taka mozliwosc, lepiej miec coraz gorzej i jeszcze narzekac. To niestety stan umysłu, a na to nie ma lekarstwa.