Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podgląd podpiętych stringów w Sofarze

Rupicapra

Recommended Posts

A masz coś podłączone oddzielnie pod każdy panel? Jakiś optymalizer? mikro-falownik bo niby skąd falownik ma wiedzieć co jest na kablu i jak się komunikować z panelami?.

Jeśli nie masz nic takiego, nie ma możliwości podglądu pracy paneli i stwierdzeniu ich ilości czy mocy wytwarzanej energii.

• Like 1

Przejrzałem instrukcję, przegrzebałem panel użytkownika i wciąż się zastanawiam -

mianowicie, czy Sofar 8.8KTLX-G3 (v2) 'widzi' ile paneli jest podpiętych w danym stringu?

W ustawieniach widzę parametry per string:

image.png

A czy gdzieś da radę dokopać się ile paneli wpiąłem? ;)

Znając napięcie Ump modułu i napięcie wejściowe pv, można wywnioskować ile jest w szeregu, przypuszczam że pv1 to 7szt a pv2 to 9

Jest w stanie ocenić.

Te 8 szt możliwe ale 13 nie pasuje do napięcia pv2, być może kilka jest zacienionych.

Hmm... Robiłem screen'a gdy nie było jakiegokolwiek cienia. Teraz latem kominy nie rzucają cienia na którykolwiek panel. Dziś jakieś cirrusy na niebie, więc lekko przymglone, a stringi dają:

image.png

Wszystkie panele to jam 72s20-455/mr, o ile to ma jakiś wpływ. Muszę przeliczyć co i jak zacząć rozbudowywać ;)

Jeśli napięcie pv1=272,6 to przy 8 nap na module 34V, natomiast pv2=331 to napięcie przy 13 25,5 i coś tu nie tak, wygląda że w drugim pracuje tylko 10 modułów,

i podobnie wychodzi przy wcześniejszym pomiarze.

Trzeba by zebrać wyniki przy lepszy nasłonecznieniu i przeliczyć aby się upewnić że wszystko jest ok. w/g danych katalogowych napięcie moduły przy max mocy to 41,82V przy prądzie 10,88A a te pomiary to przy ok 50% mocy

• Like 1

Ja z kolei mam inny problem.

Mieli podpiac wszystkie 16 paneli po 460w na 1 stringu pod jedno Mppt. Z uwagi na przyszlosciowa rozbudowe o druga połać.

A aplikacja widzi to zupelnie inaczej. O co w tym chodzi?

Mieli zostawic juz kabel DC przyszlosciowo od falownika do połaci i tam go slepo zakonczyc.

Czy czasem nie podpieli tego na 2 gniazda?

1414651d1b6721bdmed.jpg

36643c8c630ffd5bmed.jpg