Pan_Bartosz 30.04.2023 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2023 Witam wszystkich użytkowników forum, Potrzebuję kilku porad technicznych dotyczących konstrukcji dachu oraz doradzenia w sprawie materiałów do budowy małego dachu o wymiarach 2,8 m x 7,2 m, który zostanie pokryty gontem bitumicznym. Na załączonym projekcie (zdjęcie nr 1) dach ma wspólną ścianę z budynkiem z tyłu, który jest zamieszkały. Dobudowane pomieszczenie zostało stworzone z myślą o małym warsztacie. Warsztat zostanie ocieplony styropianem z zewnątrz i watą skalną wewnątrz. Pomieszczenie posiada ogrzewanie podłogowe, dzięki czemu można w nim komfortowo spędzać czas w zimne dni. Jak poprawnie wykonać wentylację takiego dachu? W materiałach, do których udało mi się dotrzeć, są dwie propozycje wykonania wentylacji. Pierwsza polega na wykonaniu tradycyjnej wentylacji przy murze, w miejscu pokazanym na górnej części zdjęcia nr 2 oraz w załączonych filmach instruktażowych 1 i 2. Druga metoda to wykonanie 2-3 wywietrzników połaciowych (zdjęcie nr 3) w miejscach zaznaczonych na dolnej części zdjęcia nr 4. Film 1: Film 2: Drugie pytanie dotyczy wyboru odpowiedniej membrany lub folii pod kontr łaty. Ponownie, według informacji, do których dotarłem, najlepsza będzie folia dachowa wysokoparoprzepuszczalna. Czy taka folia będzie idealna przy takiej konstrukcji dachu? Bardzo dziękuję każdemu za poświęcony czas na odpowiedź na wyżej wymienione pytania, porady i propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vinismatr 13.07.2023 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) Cześć wszystkim - mam TRD PRO z 19 roku i szukam bagażnika dachowego lub pomysłów na niestandardową konfigurację do przewozu materiałów budowlanych (blacha / 2x4x8 / itp.) 10.0.0.0.1. Czy ktoś ma jakieś porady na temat najlepszego bagażnika dachowego lub niestandardowej konfiguracji, aby łatwo przewozić tego typu przedmioty. Każda pomoc jest bardzo mile widziana! Edytowane 13 Lipca 2023 przez vinismatr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts