Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy może się udać za 170 000 zł

Gość

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja nie mam żadnego wkładu poza działką i buduje dom za 250.000. Zrób tak: weź kredyt na 220.000 i zbuduj dom w którym można wygodnie mieszkać. Raty wam wyjdą ok. 900 zł/mies. 130000 włóż do banku na oprocentowanie lub kup obligacje. Procenty plus kapitał starczą wam na około 14-16 lat płacenia rat. Jeżeli weźmiesz kredyt w CHF to za 14 lat kwota 350 franków będzie kwotą śmieszną w twoim budżecie, bo relacje się zmieniają i w walutach zarabaimy coraz więcej. Możecie też płacić pełną ratę nie naruszając kapitału i trzymać go na tzw "czarną godzinę" (ja tak zrobię z częścią pieniędzy za mieszkanie) lub po prostu wziąć większy kredyt a nie 40.000. ODWAGI !!!! :lol:

Ja nie mam żadnego wkładu poza działką i buduje dom za 250.000. Zrób tak: weź kredyt na 220.000 i zbuduj dom w którym można wygodnie mieszkać. Raty wam wyjdą ok. 900 zł/mies. 130000 włóż do banku na oprocentowanie lub kup obligacje. Procenty plus kapitał starczą wam na około 14-16 lat płacenia rat. Jeżeli weźmiesz kredyt w CHF to za 14 lat kwota 350 franków będzie kwotą śmieszną w twoim budżecie, bo relacje się zmieniają i w walutach zarabaimy coraz więcej. Możecie też płacić pełną ratę nie naruszając kapitału i trzymać go na tzw "czarną godzinę" (ja tak zrobię z częścią pieniędzy za mieszkanie) lub po prostu wziąć większy kredyt a nie 40.000. ODWAGI !!!! :lol:

żebyś się nie przeliczył.Nie bierz więcej niż potrzeba.I buduj szybko.

odsetki z kapitału pochodzącego z kredytu na budowę będą na pewno realnie wielokrotnie mniejsze od obsługi kredytu.A poza tym bank udziela kredytu na konkretny cel -budowę i napewno cię z tego rozliczy.

Na inwestycję można wziąść kredyt na innych zasadach.Ale wtedy trzeba nim dobrze obracać np.na giełdzie.

Witam

Proponuję Dorotkę a Archipelagu, bardzo prosta bryła, dach dwuspadowy.

Rozpocząłem budowę w 2004r i obecnie jestem na etapie stanu surowego z ocieplonym poddaszem. Wprowadziłem kilka zmian np: sciana z betonu komórkowego gr.36cm pióro-wpust(nie muszę docieplać z zewnątrz), rezygnacja z balkonu, zamiast trzy potrójne wyjścia na taras - jedno podwójne i jeszcze kilka drobnych zmian. Na chwilę obecną wydałem 74 tys. (ale w tych kosztach jest już garaż wolnostojący 8x4m z dachem dwuspadowym przykrytym blachodachówką)

Ciężko będzie ale myślę że powinno się udać. Ale tak jak wszycy radzą: dom prosty, dach dwuspadowy, żadnych wydziwień, żadnych balkonów, okna typowe, itp. Przemyśleć wszystko, sprawdzać dwa razy, to co można zrobić później zrobić później (np. taras można zrobić później z kostki brukowej). Dom bez poddzasza użytkowego. I wszystko co się da zrobić samemu to robić samemu. POZDROWIENIA