GregGreg 06.01.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 170 uzytkowej + 200 dodatkowej (garaze,poddasze,piwnice)- calosc 170tys stan surowy zamknietyJesli mężowi sie nie chce- ZMIEŃ MĘŻA POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz10 16.01.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 uda się, ale będzie to wielka lipa, standard poniżej podstawowego, chyba , że bardzo dużej pracy włożysz swojej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 17.01.2005 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Ja nie mam żadnego wkładu poza działką i buduje dom za 250.000. Zrób tak: weź kredyt na 220.000 i zbuduj dom w którym można wygodnie mieszkać. Raty wam wyjdą ok. 900 zł/mies. 130000 włóż do banku na oprocentowanie lub kup obligacje. Procenty plus kapitał starczą wam na około 14-16 lat płacenia rat. Jeżeli weźmiesz kredyt w CHF to za 14 lat kwota 350 franków będzie kwotą śmieszną w twoim budżecie, bo relacje się zmieniają i w walutach zarabaimy coraz więcej. Możecie też płacić pełną ratę nie naruszając kapitału i trzymać go na tzw "czarną godzinę" (ja tak zrobię z częścią pieniędzy za mieszkanie) lub po prostu wziąć większy kredyt a nie 40.000. ODWAGI !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 17.01.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Ja nie mam żadnego wkładu poza działką i buduje dom za 250.000. Zrób tak: weź kredyt na 220.000 i zbuduj dom w którym można wygodnie mieszkać. Raty wam wyjdą ok. 900 zł/mies. 130000 włóż do banku na oprocentowanie lub kup obligacje. Procenty plus kapitał starczą wam na około 14-16 lat płacenia rat. Jeżeli weźmiesz kredyt w CHF to za 14 lat kwota 350 franków będzie kwotą śmieszną w twoim budżecie, bo relacje się zmieniają i w walutach zarabaimy coraz więcej. Możecie też płacić pełną ratę nie naruszając kapitału i trzymać go na tzw "czarną godzinę" (ja tak zrobię z częścią pieniędzy za mieszkanie) lub po prostu wziąć większy kredyt a nie 40.000. ODWAGI !!!! żebyś się nie przeliczył.Nie bierz więcej niż potrzeba.I buduj szybko. odsetki z kapitału pochodzącego z kredytu na budowę będą na pewno realnie wielokrotnie mniejsze od obsługi kredytu.A poza tym bank udziela kredytu na konkretny cel -budowę i napewno cię z tego rozliczy. Na inwestycję można wziąść kredyt na innych zasadach.Ale wtedy trzeba nim dobrze obracać np.na giełdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 18.01.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 polecam projekt D06 Muratora. Przy dużym wkładzie pracy własnym i bez "wodotrysków" jest to do zrealizowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiec 24.01.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 WitamProponuję Dorotkę a Archipelagu, bardzo prosta bryła, dach dwuspadowy.Rozpocząłem budowę w 2004r i obecnie jestem na etapie stanu surowego z ocieplonym poddaszem. Wprowadziłem kilka zmian np: sciana z betonu komórkowego gr.36cm pióro-wpust(nie muszę docieplać z zewnątrz), rezygnacja z balkonu, zamiast trzy potrójne wyjścia na taras - jedno podwójne i jeszcze kilka drobnych zmian. Na chwilę obecną wydałem 74 tys. (ale w tych kosztach jest już garaż wolnostojący 8x4m z dachem dwuspadowym przykrytym blachodachówką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swbeata 24.01.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Ciężko będzie ale myślę że powinno się udać. Ale tak jak wszycy radzą: dom prosty, dach dwuspadowy, żadnych wydziwień, żadnych balkonów, okna typowe, itp. Przemyśleć wszystko, sprawdzać dwa razy, to co można zrobić później zrobić później (np. taras można zrobić później z kostki brukowej). Dom bez poddzasza użytkowego. I wszystko co się da zrobić samemu to robić samemu. POZDROWIENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts