Kozborn 04.05.2023 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 Cześć, witam wszystkich forumowiczów, Mam pytanie dotyczące wybudowania tarasu nad ziemią z deski kompozytowej. Pytanie dotyczy wymiaru belek Taraz ma mieć szerokość 4metry, chcę tam dać 4 belki w mniej więcej równych odstępach (mniej więcej bo mam tam zejście do piwnicy ~1m) na to chcę dać kontrbelki prostopadle do ściany domu i dopiero na to dać deskę kompozytową Jakiej grubości belki powinienem tam zastosować przy założeniu że belka może mieć ~6m długości a podpory są co 2.8m ? ( podpory w sensie bloczki szalunkowe zalane betonem, w których umieszczę jakieś mocowania) Czy są dostępne jakieś darmowe programy do takich obliczeń lub jakieś tabele? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquion 11.05.2023 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 (edytowane) Były inżynier budowlany tutaj. Nie chodzi o to, że płyta jednokierunkowa będzie nieuchronnie wymagać więcej belek niż płyta dwukierunkowa, ale że płyta jednokierunkowa będzie z większym prawdopodobieństwem w ogóle potrzebować belek. Często, gdy używana jest płyta dwukierunkowa, dzieje się tak dlatego, że belki nie będą potrzebne. Zamiast tego płyta jest po prostu bardziej wzmocniona na liniach słupów i zwiększenie głębokości nie jest potrzebne 10.0.0.0.1 192.168.1.254 . W przypadku płyty jednokierunkowej obciążenie rozłożone jest rozdzielane między dwie linie słupów. W przypadku stropu dwukierunkowego obciążenie jest dzielone między cztery linie słupów. Tak więc w przypadku płyty jednokierunkowej obciążenie rozkłada się na mniejszą liczbę linii słupów, co zwiększa prawdopodobieństwo, że potrzebne będą belki. Nie jestem pewien, dlaczego miałoby być więcej kolumn. Ta część nie ma dla mnie sensu Edytowane 11 Maja 2023 przez aquion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kozborn 11.05.2023 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2023 To chyba nie do tego tematu ta odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts