Maniek82r 05.05.2023 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 Witam, posiadam falownik Sofar 8.8 KTLX-G3 i 16 paneli ENCOR EC460M-10-120S 460W. Planuje dolozyc paneli na 3schod, zeby bylo na ranna autokonsumpcje i odsprzedaz po wyzszych cenach... Przesylam specyfikacje zestawu w zalaczeniu. Prosze o informacje, ile paneli minimum musze podpiac pod drugie wolne MPPT, zeby wszystko sie łatwo budzilo do zycia i dzialalo jak najefektywniej? Planuje rozbudowe o polac wschodnia, niestety z przekoszeniem na polnoc. Azymut NE -128st. Obecnie mam 16 paneli na SW 55st. Ile paneli najmniej podpiac pod PV2 a ile rozsadek podpowiada? Wiecej niz minimum? Zacienien brak, zero drzew, wysoki budynek. Tak, zeby bylo z jakims zapasem V na start, glownie jesienia i zima, zeby ta polac wschodnia tez produkowala nie tylko w lecie. Czy mozecie podpowiedziec laikowi elektrycznemu, na ktore wartosci i parametry patrzec i ktore o tym decyduja? Napiecie rozruchowe 160V? Czy moze zakres napiec regulatora Mppt przy pelnej mocy 380-850V? Ile moje panele maja V przy starcie i normalnej pracy wg producenta? Planowalem 8 paneli. Ale czy to nie za malo? Firma mi mowi ze wg tabelek wystarczy 6 paneli, ale to tabelki. Ze wystarczy ptak i falownik sie wylaczy. Jak realnie matematycznie i pradowo to wyglada? Czy taki Sofar 8.8 to nie za duzy smok do zaledwie 6-8 paneli na wschodzie? W zwiazku z rozliczaniem godzinowym od 2024, mysle ze taka dwu polaciowa instalacja "sie obroni". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.05.2023 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 A nie planujesz w związku z tym odchyłem północnym zamocować na trójkątach? Myślę, że mógłbyś w ten sposób uzyskać z 5-7% więcej energii.Albo dodać właśnie w cenie stelaży kolejny panel o ile masz miejsce, na to samo wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.05.2023 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 Możesz dać na drugie wolne wejście MPPT takich samych 16 paneli , ale nie możesz przekroczyć mocy nowych paneli o 7,5kWp (czyli np 15 paneli 470W lub 14 paneli 510W itp).Najmniejszą ilość jaką możesz podłączyć, aby falownik produkował prąd to 4 panele o mocy 460Wp, a największa ilość paneli jaką możesz podłączyć do wolnego wejścia to 25 sztuk o mocy 300Wp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 06.05.2023 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 (edytowane) Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Uscisle jednak swoje dywagacje: -na ten moment mam 16x460w (7,36kw) na SW 55 stopni -kluczowe pytanie dla mnie to ile NAJMNIEJ REALNIE paneli na NE -128 stopni moge dolozyc, zeby przy falowniku Sofar 8.8 instalacja na tym drugim Mppt i kierunku polnocno-wschodnim działała efektywnie i budzila sie w miare wczesnie do życia? Bo taki mam cel, zeby jak najwczesniej rozpoczynala sie produkcja po wschodzie slonca i to przez caly rok (oczywiscie na realia lokalizacji - Kraków) -ile wg tabelek musi byc V na start i prace wszystkich paneli na osobnym Mppt, zeby Sofar 8.8 ODDAWAL energie do sieci? Bo z tego co wiem wzbudzenie falownika a produkcja i oddawanie nadwyzek to dwie osobne kwestie w Voltach, bo falownik moze sie wzbudzic przy niskim Viltażu ale nie produkowa energii? -maksymalna wielkosc instalacji do dotacji to 10kw -jesli dokladac te same panele na polnocny wschod co mam obecnie (tabelka 1 post) na poludniowy zachod, to maksymalnie moze byc 21 paneli na obu polaciach 21x460=9,66kw. -zostawiajac bez zdejmowania jakiegokolwiek z 16 paneli to zostaje mi mozliwosc dolozenia ZALEDWIE 5x460w na polnocny wschod - czy realnie to nie za malo dla falownika Sofar 8.8?Firma twierdzi, ze minimum to 6 paneli a bezpiecznie dla pracy (cien od ptaka, nasrania itd itp) to zeby dac 8 paneli string. (Nie mam zadnych przeszkod terenowych i zacienien typu drzewa, slupy, sasienie domy.) Czyli wg firmy trzeba zdjac 3 panele z polaci poludniowo-zachodniej i dolozyc je do polnocno wschodniej (uklad bylby 13 paneli SW 55st + 8 paneli -128st razem 21x460w). Co o tym myslicie? - czy lepiej zostawic 16x460w i nic nie sciagac i dolozyc zaledwie 5 paneli na polnocny-wschod na osobny string? -czy moze dobrac inne panele np o mniejszej mocy? Czy wtedy to by lepiej wyszlo do Voltażu, startu i stabilnej pracy i produkcji energii gdyby dac na drugi string np 7x350w? Czy to nie ma znaczenia i dla falownika Sofar 8.8 to to samo 5x460 a 7x350 jesli chodzi o wczesne wzbudzanie i stabilna oraz efektywna produkcje? -czy wg Was gra jest w ogole warta swieczki? Dziekuje za kazda opinie. Edytowane 6 Maja 2023 przez Maniek82r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 06.05.2023 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Kierunek polnocny-wschod, parametry dla NOCT, współczynnik temperatury więc z wyliczenia wychodzi minimum 6, ale dla pewności aby nie było niespodzianek to zaokrągla się do 7 więc odjąć od 16 albo przekroczyć 10 kW Czy gra jest w ogole warta swieczki? moim zdaniem nie, nie nadrobisz w żaden sposób deficytu w opłatach, oczywiście mówimy tu o ekonomii, moim zdaniem po ostatnich zmianach ustawy to tylko mała instalacja i max. auto konsumpcja, już nie jest dobrze, tzn. jest gorzej od net meteringu a nadziei na lepiej nie widać, zwłaszcza jak się prześledzi te wszystkie nowelizacje ustawy o OZE od 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek82r 06.05.2023 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 (edytowane) Dziekuje Jancia. Moja firma twierdzi, ze prądowo/napięciowi minimum to 6 paneli na string ten polnocno-wschodni, a zdroworozsadkowo to 7 lub 8 zebym sie nie denerwowal, ze falownik sie nie wzbudza i nie produkuje, zeby to po prostu mialo JAKIEKOLWIEK rece i nogi. Czy mozesz mi napisac, ktore wiersze z tabeli wskazuja, ze minimum to 6 a najlepiej 7 lub 8 paneli? Zarowno w panelach jak i falowniku?Nie wiem, ktore parametry sa istotne. No i jeszcze kwestia zaleznosci napiecia od temperatury? Dziekuje. Wlasnie zeby zwiekszyc autokonsumpcje chce dodac panele na wschod, zeby miec produkcje wczesniej od godzin porannych. Nie chcialem nigdy i nie chce magazynu energii. Przy obecnej technologii uwazam to za bezsens, moze za kilka lat rozwoju ogniw tak. Dlatego wole dolozyc panele na wschod. Planuje auto elektryczne. A jesli przekrocze 10kw to co? Zabiora dotacje? Jak to wyglada w teorii i wg prawa a jak w realiach?Ktos by musial wejsc na dach i odczytywac tabliczki znamionowe czy to sa panele 460w czy 300w?Przez to, ze to 4ozbicie na polnocny-wschod i poludniowy zachod, to globalna produkcja nigdy nie bedzie na poziomie gdyby 100% takiej instalacji (16x460w + 8x460w 24x460w=11,04kw) bylo skierowane np na czyste poludnie. Wtedy pewnie uzysk bylby na poziomie wiekszym niz 11MW/rok. A prY wschod zachod zakladam max 8MW/rok ale rozlozone dluzej w ciagu dnia za ruchem slonca. Edytowane 6 Maja 2023 przez Maniek82r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 07.05.2023 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Dziekuje Jancia. Moja firma twierdzi, ze prądowo/napięciowi minimum to 6 paneli na string ten polnocno-wschodni, a zdroworozsadkowo to 7 lub 8 zebym sie nie denerwowal, ze falownik sie nie wzbudza i nie produkuje, zeby to po prostu mialo JAKIEKOLWIEK rece i nogi. Czy mozesz mi napisac, ktore wiersze z tabeli wskazuja, ze minimum to 6 a najlepiej 7 lub 8 paneli? Zarowno w panelach jak i falowniku? Nie wiem, ktore parametry sa istotne. No i jeszcze kwestia zaleznosci napiecia od temperatury? Dziekuje. Dobór to pewne wyliczenia i nie da się tak po prostu podać które wiersze, prawie wszystkie mają wpływ na taki dobór, zależność napięcia to też trzeba wyliczyć w/g parametru Voc (βVoc) [%/°C] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts