Marsze 07.05.2023 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Witam , wiem że tematy układania rur w styropianie były poruszane i wiem że niema sensu dawać izolacji na rury w styropianie , ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy zakładać peszel czy układać rury bez niczego ?. Rury będę układał w wyciętych w styropianie bruzdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.05.2023 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Po co peszel?Woda o temperaturze 45stC styropianowi krzywdy nie zrobi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nero32 07.05.2023 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 Poruszę temat dalej. Rura jest układana w styropianie poniżej rury od ogrzewanie podłogowego i jest częściowo odkryta no chyba że żłobić niżej i po założeniu rury górną część piankować, bo jeśli rura od wody będzie od góry będzie częściowo stykać się z betonem to myślę że cwu szybciej się wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marsze 07.05.2023 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 A więc tak jak myślałem. U mnie będzie 10cm styropianu (2x5cm) w tym wycięte bruzdy ułożone rury od wody na to styropian z folią i rury ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 08.05.2023 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2023 A więc tak jak myślałem. U mnie będzie 10cm styropianu (2x5cm) w tym wycięte bruzdy ułożone rury od wody na to styropian z folią i rury ogrzewania podłogowego. Zwrócić tylko uwagę, szczególnie w punktach krzyżowania instalacji żeby rury z ciepłą i zimną wodą nigdzie się nie stykały i miały między sobą odpowiedni dystans wypełniony termoizolacją. Na niektórych odcinkach po prostu wygodniej jest wsadzić rurę w dedykowaną otulinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts