Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wewnętrzna uszczelka przyszybowa

Recommended Posts

Dzień dobry. Zamontowałam pół roku temu nowe okna plastykowe z szarą uszczelką. Po sezonie zimowym znajduje się za nią ( w przestrzeni między szybą a wew. uszczelką) brud, kurz, wilgoć. Wygląda to brzydko. Myślę, że także z powodu wspomnianej wilgoci w wymienionej przestrzeni może rozwijać się grzyb. Boję się pomyśleć jak będzie wyglądała przestrzeń między uszczelką a szybą po 20 latach, ponieważ po zamontowaniu wyczyszczonych nadal miejscami pozostały brunatne / na chwilę obecną małe/ ślady. Moje pytanie brzmi- czy uszczelki mogą przepuszczać wodę, brud i kurz do przestrzeni między uszczelką wewnętrzną a szybą oraz czy normy przewidują, że szare uszczelki w przestrzeni między nimi a szybą mogą gromadzić nieczystości, wilgoć, brud i przez to brzydko/nieestetycznie wyglądać. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie wiem jakie są normy.

To co piszesz może nie jest normalne, ale bardzo często spotykane.

Nowe okna mają być z założenia tanie w produkcji. Klienci szukają jedynie by było dobrze, a jak drogo to już nie warto przepłacać.

Problem zwykle wynika z technologii - stosowane uszczelki PVC po zgrzaniu są twarde (takie gluty). A jak się do tego dołoży nieperfekcyjne obrobienie narożników na frezarkach, to szyba w tym miejscu nie dochodzi tak szczelnie jakby mogła.

To geneza, a teraz dalej:

- tak, woda w tym miejscu ma prawo się znaleźć. Oczywiście że lepiej by było, by jednak nie. Ale technologicznie komora pod szybą jest wentylowana i ma odwodnienia. Dlaczego w Twoim przypadku tworzy się grzyb - wiele może być przyczyn, od wykonawczych po montażowe.

Można składać reklamację. Może producent się ustosunkuje.

EDIT: mój opis dotyczy uszczelki zewnętrznej, a jeśli mowa o wewnetrznej - to odrębna kataegoria przyczyn.

Edytowane przez finlandia