Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasilanie ogródka ze stawu

romsky21

Recommended Posts

Witam

Prosiłbym o poradę i podpowiedź.

Około 20 m od ogródka mam stawik. Chciałbym z niego "zassać" wodę do podlewania ogródka.

Lustro wody obniżone o ok 2-3 m względem terenu

Trochę poszperałem na necie i znalazłem takie rozwiązanie, ale nie wiem czy to będzie działać:

20 m węża ssawnego Wąż Aqua Nova H-25 z zaworem zwrotnym

Pompa ogrodowa 3700/4 Gardena.

Od pompy do pistoletu do podlewania lub zraszacza około 10 m

Jeśli to nie zadziała prosiłbym o podpowiedź jakiejś innej konfiguracji.

Pozdrawiam

Roman

Jeśli parametry się zgadzają to dlaczego ma nie zadziałać? Każda pompa ma napisane jak wysoko może pompować. Nawet model 3000/4 byłby wystarczający.

A mam pytanie odnośnie samego oczka. Jakie ma rozmiary? Mam rozumieć, że woda zbiera się w nim w naturalny sposób? Też miałem zamiar kopać u siebie ale lustro wody 2m poniżej terenu może wyglądać dość słabo. Masz jakieś zdjecie?

Jest to stary zbiornik przeciwpożarowy o wymiarach około 20x30 m. głębokość około 1 m. Częściowo porośnięty trzciną

Mój sąsiad korzysta z tego zbiornika. Z tym że on ma pompę 250W umieszczoną przy samym zbiorniku, więc wąż ssący ma około 3 m. Za pompą wąż około 30 m. Przy tej pompie u niego ciśnienie liche.

Ja chciałbym umieścić pompę na swoim terenie koło budynku gospodarczego stąd pomysł na wąż ssący 20 metrów i taki model pompy.

Teraz rodzi się inne pytanie. Czy wystarczy wody.

U mnie i u niego tylko do podlewania w folii i warzywniaka

Pozdrawiam