romsky21 09.05.2023 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 WitamProsiłbym o poradę i podpowiedź.Około 20 m od ogródka mam stawik. Chciałbym z niego "zassać" wodę do podlewania ogródka.Lustro wody obniżone o ok 2-3 m względem terenuTrochę poszperałem na necie i znalazłem takie rozwiązanie, ale nie wiem czy to będzie działać:20 m węża ssawnego Wąż Aqua Nova H-25 z zaworem zwrotnymPompa ogrodowa 3700/4 Gardena.Od pompy do pistoletu do podlewania lub zraszacza około 10 m Jeśli to nie zadziała prosiłbym o podpowiedź jakiejś innej konfiguracji.PozdrawiamRoman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 10.05.2023 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2023 Jeśli parametry się zgadzają to dlaczego ma nie zadziałać? Każda pompa ma napisane jak wysoko może pompować. Nawet model 3000/4 byłby wystarczający.A mam pytanie odnośnie samego oczka. Jakie ma rozmiary? Mam rozumieć, że woda zbiera się w nim w naturalny sposób? Też miałem zamiar kopać u siebie ale lustro wody 2m poniżej terenu może wyglądać dość słabo. Masz jakieś zdjecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romsky21 12.05.2023 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Jest to stary zbiornik przeciwpożarowy o wymiarach około 20x30 m. głębokość około 1 m. Częściowo porośnięty trzcinąMój sąsiad korzysta z tego zbiornika. Z tym że on ma pompę 250W umieszczoną przy samym zbiorniku, więc wąż ssący ma około 3 m. Za pompą wąż około 30 m. Przy tej pompie u niego ciśnienie liche. Ja chciałbym umieścić pompę na swoim terenie koło budynku gospodarczego stąd pomysł na wąż ssący 20 metrów i taki model pompy.Teraz rodzi się inne pytanie. Czy wystarczy wody.U mnie i u niego tylko do podlewania w folii i warzywniakaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.05.2023 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 jeszcze jakiś filtr bo z takiej wody ( z wodą) naciągniesz sobie robactwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romsky21 12.05.2023 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Myślałem nad filtrem. Sąsiad ma kokon z siatki który obkłada co jakiś czas gazą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts