Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od "gwiazd" do Prymulek !!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

18.01.2005

"NADEJSZŁA WIEKOPOMNA CHWILA"

Umowa kredytowa podpisana :lol: :lol: :lol:, złożyliśmy z mężem stosowne podpisy, dokonaliśmy wymaganych opłat i mamy kredyt :)

Jutro mąż pobiegnie do sądu złożyć wniosek o ustanowienie hipoteki na dom, którego jeszcze nie ma. :wink: :)

Koszt tej operacji :

2000 zł.

Prowizja zostanie potrącona z 1 transzy kredytu.

Mamy już warunki przyłączona do wodociągu gminnego, czekamy jeszcze na gazownie i pójdziemy z pracami dalej.

Mąż wczoraj załatwił w sądzie wpis do hipoteki koszty 0zł.

Jak fajnie się pisze o takich pieniądzach :wink: :)

Projekt wraz z umową, zakresem robót pojechał wczoraj do Mistrza (skoro pan Krzysztof czyli szef naszej ekipy został tak nazwany prze AgnesK w jej dzienniku to niech i u nas tak zostanie ) :lol:

Mistrz ma to sobie jeszcze raz obejrzeć, policzyć sprawdzić czy umowa i cena jest ok. ( mam nadzieję że tak )

Jak już to sobie poczyta i nie będzie miał zastrzeżeń to podpiszemy umowę i będizemy czekać na wiosnę :)

Nadal czekamy na warunki z gazowni :cry: Pan miał wysłać w tamtym tygodniu a tu ten się kończy i nic. :-? :evil:

Nadal czekamy na warunki z gazowni, trochę długo to trwa więc dobrze że podjeliśmy temat już teraz :)

Czekamy również na decyzję mistrza w sprawie umowy.

Z utwardzeniem drogi też czekamy śniegi u nas nastały i pani zima zawitała do nas na dobre, ale lepiej teraz niż w marcu lub kwietniu.

Tydzień bardzo zabiegany więc nawet nie było czasu wybrać się do hurtowni budowlanej :cry:

A śnieg sypie i sypie.....

W sobotę tj. 29.01.2005 Podpisalismy umowę z mistrzem na wybudowanie naszych Prymulek :lol: :lol: :lol:

Podpis mistrza zostanie złożony dzisiaj ponieważ umowa wymagała kilku poprawek kosmetycznych.

Cena robocizny za wykonanie stanu surowego otwratego 28.500 zł.

Umowa składa się z 3 stron, posiada dużo paragrafów i jest zabezpieczeniem dla obu stron. Umowa ma też załącznik z zakresem prac oraz naszymymi zmianami jakie będą jescze w projekcie :)

Termin realizacji został wyznaczony od 12.04.2005 do 15.08.2005.

Pierwszy termin był do lipca ale mistrz poprosił nas o wydłużenie terminu o miesiąc a My zgodzilismy się nawet bardzo chętnie gdyż nie wynika to z niechęci mistrza do pracy tylko pracy, którą ma wykonywać u naszej koleżanki :wink: :) Dlatego nasz zgoda była oczywista i nie podlegała żadnej dyskusji :)

Płatności są ustalone za poszczególne etapy po wykonaniu danego etapu.

Teraz tylko czekac na wiosnę :) śniegi już topnieją :)

W piątek nasz projekt został zawieziony do hurtowni budowlanej i tam będzie się wyceniał :wink: :)

Czekamy nadal na warunki z gazowni :cry:

Albo pan kręci albo poczta u nas tak kiepsko działa - obstawiam opcje 1 :evil:

Pan oczywiście kręcił ( gołąb pocztowy na piechotę szybciej by ten list doniósł :wink: ) tylko nie mial co nieść :evil:

Pojechaliśmy dzisiaj do gazowni i co i pan przy nas wszystko zrobił :roll:

część papierów była gotowa a reszte zrobił przy nas.

I mamy te wraunki :lol: opłata: 2891,14 zł można na raty tacy są uprzejmi :wink: :)

Projekt z wyceną będzie w sobotę ( już sie boję ) :o

W sobotę dostaliśmy wycenę na materiały z hurtowni, mam nadzieję że uda sie jeszcze coś z tego urwać :)

Dom będzie postawiony z BK Solbet ściana JW. Strop Teriva.

Dachówka betonowa Euronit kolor czerwony podwójne S.

Okna dachowe Velux. Kominy systemowe Zapel.

Rynny tytan - cynk ( takie mamy w wycenie ale chyba z nich zrezygnujemy, kolor mi sie nie podoba :wink: :) )

Wszystkie te materiały zostały wycenione na 64287.35

Damy projekt do wyceny w jeszcze jednej może dwóch hurtowniach, zobaczymy jak będzie :)

W tej hurtowni bardzo miło dogodne terminy płatności, ogólnie bardzo miło i fachowo.

Z oakzji Walentynek trzeba coś napisać :wink: :)

Tylko co tu pisać skoro nic się nie dzieje :) :o :roll:

Trwamy w oczekiwaniu na wiosnę, cały czas myślimy i planujemy. Czekamy na odpowieź o podołączenie się do wodociągu załatwia to nasza KB.

Zostało nam jeszcze dać projekt do wyceny w dwóch hurtowniach w celu orientacji cenowych :)

Oraz udanie się do energetyki żeby podpisac umowę, potem trzeba zakupić skrzynkę , kabel dogadać się kto nam to wykona.

Pozostaje jeszcze kwestia utwardzenia naszej drogi, ale z tym trzeba poczekać na lepszą pogodę :)

Szykujemy się oczywiście na spotkanie w Warszawie :lol: :lol: :lol:

Zima trzyma, więc nic się nie dzieje :(

Dzieci wyjechały na ferie, my parcujemy.

Wstępne rozeznania cenowe zrobione.

Więcej będzie się działo w przyszłym tygodniu, Sławuś ma urlop więc będzie załatwiał prąd i wodę ( jak się z wyrysowaniem wodociągu wyrobią, który już jest :roll: ).

Zapomniałam coś się jednak działo umowa z gazownią jeszcze nie podpisana bo przez tydzień pan nie zdążył dać do podpisu jednej takiej pani, której podpis na umowie musi widnieć :roll: Do tego czwartku ma się podobno wyrobić - zobaczymy :o :roll:

Za przyłącze gazowe możemy zapłacić później czyli w okolicach maja. :)

Czekamy na wiosnę - trzeba utwardzać drogę. :)

Wieści z pola walki :wink: :)

Więc umowy z gazownią nie ma - bo nie dołączylismy mapy do celów projektowych :o a pan który zajamował się naszą sparwą miał dzisiaj narady i Sławkowi nie udalo się go namierzyć.

Pan namierzany będzie jutro i będzie się tłumaczył z tej mapy ponieważ nic o niej nie wspominał, nie była potrzebna bo to jest rozbudowa a teraz nagle jest potrzebna :roll: To w końcu co ? jutro się wyjasni, mam nadzieję :-?

Teraz woda i tu też kocioł bo tak jak już pisałam część wodociągu jest na mapie części nie ma :o ( dalej nie rozumiem jak go nie ma skoro jest )

Ale skoro nie ma to potrzebna mapa do celów projektowych Sławek dzwoni do geodety o mapę on oddzwania i mówi że wodociąg jest na mapie :o " To po co Wam ta mapa " :-?

Nasza KB sparawdzała i mówi że nie ma :-? Nic nie kapujemy :roll:

Jutro będzie telefon do KB - niech sprawdza co jest grane. :o

Dobrze że z prądem nie ma problemu :)

Zima nadal trzyma :evil: Śnieg już nie pada ale za to są mrozy :(

Mapy od geodety do odebrania jutro, potem z tymi mapami do KB i będziemy czekać na decyzje odnośnie wody.

Umowy z gazowni nadal nie ma - czekmay na razie na list w którym podobno jest nasza umowa :-? Pan nadal twierdzi że mapa jest niepotrzebna i umowa jest juz do nas wysłana :o

Najszybciej i najsparwniej idzie w ZE, wniosek złożony zamówiliśmy 16 KW, czekamy na fakturę do zapłacenia 8)

Sławek jest po wstępnych rozmowach z panem który pociągnie nam prąd od skrzynki ZK na naszą działkę - spotknie szczegółowe umówione na przyszły tydzień :lol: ( aktualnie pan jest chory :( )

Szykujemy się na spotaknie w Warszawie :lol: :lol: :lol:

Mapy od geodety odebrane koszt 400 zł

Jedna zostałą przekazana naszej KB i będą nanosić naszą wodę i wodociąg :-? Który na mapie i w rzeczywistości jest :o :roll:

Umowa z gazowni dalej idzie nie wiem jak ta nasza poczta działa, gołębie pocztowe mają czy co :-? :wink: :roll:

Śniegi powoli topnieją :D

Jutro wyjeżdżamy do Warszawy :lol:

Umowa z gazownią podpisana - przyszła w piątek przed samym wyjazdym, podpisaliśmy i odesłaliśmy do gazowni :lol: :lol: :lol:

Mapa nie była potrzebna :o :roll: :-?

Palnowo przyłączenie do instalacji gazowej ma nastąpić 31.08.2005.

Zima trzyma śniegu bardzo dużo, więc nic więcej się nie dzieje :evil: :evil: :evil: Jak tak dalej będzie to termin rozpoczęcia prac będzie przesunięty :evil:

Wiosny, wiosny chcę 8)

Oczywiście dziękuje za spotaknie w Warszwie wszytkim których poznałam osobiście nie sposób wymienic wszystkich ale część na pewno się da :wink: :)

Dziekuje za bardzo mile spędzone chwile:Jezierowi wraz z żoną i dziećmi, Ewce z mężem, Whisperowi i jego Luśce, Edzi z mężem, Maksiowi, Toli, Ani wraz z mężem, Luśce, Tomkowi1950, Nurniemu, Osowej Jeśli kogoś pominęłam to przepraszam.

Osobne podziękowania dla Maluszka za możliwość dokończenia wieczoru w jej domu. :lol: :lol: :lol:

Umowa z ZE podpisana na 16 kW, przyszła już faktura do zapłaty 2400,96 zł.

Teraz należy zakupić 75 metrów kabla, żeby pociągnąc prąd od zk do naszej skrzynki , która też musimy zakupić :)

Sławek jest po negocjacjach co do ceny kabla i tak za 1 metr zapłacimy 12,83 zł brutto ( Negocjacje zaczęte od 19,48 netto ) :lol: :lol: :lol:

Skrzynak będzie nas kosztowac koło 800 zł. Do tego musimy zakupić 75 m rury, w której pan elektryk umieści nasz kabel - 1 metr rury kosztuje narazie 4,73 zł Ostatnie spotkanie w hurtowni elektrycznej i ostateczne koszty najprawdopodobniej we wtorek :)

Pan elektryk za zrobienie przyłącza wraz z odbiorem weźmie od nas 700 zł. My musimy wykopać dziurę po kabel.

Czekamy jeszcze na warunki przyłącza wodnego.

No i oczywiście czekamy na wiosnę, której u nasd ni jak nie widać :cry:

Pieniądze wydajemy, a efektów nie widać :-?

Uprzejmie donoszę , co się wydarzyło wczoraj.

Dokonałem pierwszego zakupu "materialnego " a nie tylko papierki i papierki.Tak jak Agniesia pisała był to kabel do naszego prądu.Zatem 75 m owego ustrojstwa co oznaczono symbolem 5x10 mm YKY -962,66zł.Rabat 46% :lol: :p (targujcie ile wlezie, ceny są odpowiednio podniesione :evil: :o , bo nie sądze że oddają to za darmo).

75 m rury Arota- (osłaniającej kabel w ziemi - nie trzeba wtedy dawać podsypki i zasypki z piachu)333,75zł.Rabat 6%

Skrzynka SL razem z gniazdem budowlanym. 807 zł Rabat 6%. Wszystko może leżeć w hurtowni ile nam się będzie podobało - czyli do wiosny :p :wink: , która jest tuz tuż (mam nadzieje).

I to by było na tyle zakupów. Aby śniegi szybko topniały to będzie więcej zakupów. :wink:

Dzisiaj rano z racji podtopień w naszej okolicy, musieliśmy wracać do naszego mieszkania okręzną drogą. Droga okrężna jest koło naszej działki więc wykorzystaliśmy sytuację i zajechaliśmy na nasze włości :)

Zajeżdżamy od strony sąsiadów bo swojej drogi nie mamy :-?

Brniemy prze mokrą i zabłocona działkę sąsiadów na nasze włości i co jest mokro ale nie tak starsznie jak myślałam ( u sąsiadów więcej wody :oops: ). Najwięcej wody stoi na przyszłym wjeździe na naszą działkę :roll:

Ogólnie jestem zadowolona z sytuacji któram zastaliśmy, ponieważ śniegu było bardzo dużo i ogólnie wody jest bardzo dużo, a na działce nie jest tragicznie :)

Teraz tylko czekać żeby było sucho, mam nadzieję że zaczniemy zgodnie z palnem.

Do 12 kwietnia musimy utwardzić drogę, zrobić prąd i wodę, mam nadzieję ze się uda :)

Termin rozopczęcia naszych prac zostanie przesunięty.

Wczoraj mój mąż był na budowie u mistrza, czyli szefa naszej ekipy :)

Tam gdzie teraz kończą zejdzie im trochę dłużej i nie wyrobią sie do 12 kwietnia, więc nie mogą zacząć u nas.

Podkreślę że tamta budowa to priorytet i dlatego my poczekamy :)

A może to i dobrze będzie więcej czasu na utwardzenie drogi, a i sparwa wody wyjaśni się do końca :D