Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa instalacji teletechnicznej - stan deweloperski

Recommended Posts

Cześć,

Mam mieszkanie w stanie deweloperskim. Potrzebuję lekko rozbudować instalację teletechniczną (RJ45).

Deweloper zaplanował i doprowadził tylko jeden przewód RJ45 do salonu i tylko jeden do pokoju, który u mnie będzie służył za gabinet. Dodatkowo w pokoju zaszła potrzeba przeniesienia przewodów teletechnicznych na przeciwległą ścianę.

Planuję mieć 3 przewody RJ45 w salonie i 2 przewody RJ45 w pokoju. Aktualnie przewody prowadzone są od TSM w rurkach PCV w podłodze. Wylana już jest wylewka.

Jak teraz wygląda sprawa z dodaniem dodatkowych przewodów i zmianą ich położenia na przeciwległą ścianę? Zmianę położenia na przeciwległą ścianę od biedy można zrobić prowadząc przewody w listwach przypodłogowych, ale średnio mi się to podoba, bo nawet nie wiem czy da się tak zachować sensowny promień gięcia przy kątach.

Ale co z dodaniem nowych przewodów które trzeba prowadzić od TSM? Tutaj prowadzenie w listwach zupełnie odpada, bo po drodze są drzwi.

Jestem w temacie zupełnie zielony i nie wiem co będzie najsensowniejszym rozwiązaniem. Może zrobienie płytkich bruzd w posadzce i tam przeprowadzenie przewodów? Piszę o płytkich bruzdach, bo do istniejących rurek pewnie już tak łatwo się dostać nie da.

W ten sposób rzeczywiście najprościej i pewnie najrozsądniej.

Jedyny minus to taki, że wtedy wszystkie urządzenia podłączone do switcha ograniczone są do zbiorczej przepustowości 1 Gbps, bo od switcha do TSM leci tylko jeden przewód. Ale z drugiej strony w typowym domowym, nieprofesjonalnym zastosowaniu nie widzę za bardzo sytuacji gdzie byłoby to jakimkolwiek ograniczeniem, więc pewnie pójdę w tę stronę :yes:

Ewentualnie przyszłościowo można się zastanowić nad wymianą przewodów w rurkach na wyższą kategorię, która obsłuży 10 Gbps.