Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciekawe czy budując staracie się wspomóc polską gospodarkę ?

Czy budując dom staracie się wybierać polskich producentów ?  

22 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy budując dom staracie się wybierać polskich producentów ?

Recommended Posts

Kolego, zadałeś dziwne pytanie na które nie ma odpowiedzi.

Pytanie - Czy kupując grzejniki Purmo wspierasz gospodarke Polską czy też Fińską?

Odpowiedź - I Fińską (kapitał tam wędruje) i Polską (produkuje się te grzejniki w Rybniku, w Polsce płaci się pensje pracowników podatki odnich oraz ZUS-y)

Kupując ... (i tu nie wymienię) typowo Polski produkt który firma xxxx produkuje się w Polsce w Polsce także płaci się pensje pracowników podatki oraz Zusy a zyski firmy wędrują na Kajmany bo tam jest ta firma zarejestrowana.

Ponadto mając do wyboru lepsze lub gorsze wybieram lepsze

mając do wyboru pełnowartościowe tańsze lub droższe wybieram to na co mnie stać.

Dlatego też nie biorę udziału w ankiecie.

P.s Kupując samochód szukałbyś gdzieś na giełdzie typowo Polskiego Poloneza?

Dzisiaj trudno rozdzielić co jest polskie, a co nie. Uproszczając ze za polskie produkty przyjme te które są wyprodukowane w Polsce, to zawsze staram się kupować to co polskie i nie chodzi tutaj tylko o materiały bud., ale o żywność (mleko, sery, jogurty, wędliny itp.), sprzęt AGD (mam Amicę), ubrania, samochody itd.

Pozdrawiam kupujących polskie produkty

Dzisiaj trudno rozdzielić co jest polskie, a co nie. Uproszczając ze za polskie produkty przyjme te które są wyprodukowane w Polsce, to zawsze staram się kupować to co polskie i nie chodzi tutaj tylko o materiały bud., ale o żywność (mleko, sery, jogurty, wędliny itp.), sprzęt AGD (mam Amicę), ubrania, samochody itd.

Pozdrawiam kupujących polskie produkty

Dokładnie o to chodzi. Wspieraniem polskiej gospodarki nazywam zakup towarów i usług wyprodukowanych w Polsce. Może i właściciel ma konto na Kajmanach, ale (mam nadzieję) zapłaci swoim pracownikom. Ci kupią towary, które produkuje moja firma. Za otrzymane od niej wynagrodzenie będę mógł ułożyć sobie kostkę na działce :wink: . Jeśli większość pieniędzy które wydałem na cement trafi np. do Francji to marne szanse żeby wróciły one do kraju. Zapewniam Was, że narody zza Odry bardziej dbają o swoje rynki.

Dokładnie o to chodzi. Wspieraniem polskiej gospodarki nazywam zakup towarów i usług wyprodukowanych w Polsce. Może i właściciel ma konto na Kajmanach, ale (mam nadzieję) zapłaci swoim pracownikom. Ci kupią towary, które produkuje moja firma. Za otrzymane od niej wynagrodzenie będę mógł ułożyć sobie kostkę na działce :wink: . Jeśli większość pieniędzy które wydałem na cement trafi np. do Francji to marne szanse żeby wróciły one do kraju. Zapewniam Was, że narody zza Odry bardziej dbają o swoje rynki.

Dziwnym przykładem zilustrowałeś pierwszą część swojej wypowiedzi

gdyż ten cement jest produkowany w Polsce przez firmy będące własnością kapitału francuskiego.

Firma http://www.lafarge.com.pl/gfx/zlogiem2.gif produkuje cement w cementowniach w Małogoszcz oraz Kujawy.

Trafiłeś kulą w płot ! Sam nawet nie wiedziałeś, ze kupując ten obcy produkt wspierałeś polski przemysł. Polski zgodnie z przyjetą przez Ciebie definicją.

Pozdrawiam

Myślę, że już przez sam fakt rozpoczęcia budowy wspomagam polską gospodarkę. Mianowicie:

- daję pracę (ja nie z tych, co to "tymi ręcamy")

- kupuję mnóstwo różnych rzeczy (a staram się kierować głównie hasłem: dobre i sensowne kosztowo, w drugim rzucie - z jaką metką)

- wezmę kredyt :roll: , co mnie na pewno cieszy mniej niż banki

- i do tego nie mam z tytułu owego wspomagania żadnych szans na uśmiech Fiskusa - wielka inwestycja na karku, a podatki płacę takie, jakbym bezstresowo w knajpach te pieniądze wydawała.

A więc wspomagam :-) na wiele sposobów. Na ankietę nie odpowiem, bo wspomagam nieco inaczej niż wynika z jej założeń.

Tak naprawdę wspomagać zacznę od wiosny gwoli ścisłości

BabaB

Ja staram sie przedewszystkim wspierac miejscowych handlowcow, hurtownie, ktorzy jednak okazuja sie czasem tak niemrawi i malo operytywni, ze musimy czesto na poszukiwanie towaru wyruszyc do wiekszych hurtowni do Olsztyna. Klinkier Robena produkuja przeciez w Polsce, wiec do tej pory popieramy produkcje polska, okna mamy zamiar kupic od Urzedowskiego, dachowke rowniez ze Srody Slaskiej.

• 4 weeks później...