arek176 12.05.2023 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Witam !! Przychodzę do was z następującym pytaniem.. niedługo będę zabierał się, za układanie styropianu pod wylewki, dom piętrowy, na parterze przewidziane 20cm ocieplenia na górze 10cm. I teraz nasuwa się mi na myśl taki pomysł, na dole mam sporo peszli od prądu, rur z wodą, jeszcze lecą też przewody od klimy do tego chudziak pozostawia wiele do życzenia i pomyślałem, żeby wiadomo rozłożyć izolację przeciwwilgociową (planuje folie do oczek wodnych) a następnie wylać 5 cm styrobetonu, żeby zakryć sobie wszystkie te peszle i ładnie wyrównać chudziaka a potem na to 15cm styropianu w 2/3 warstwach. Na górze natomiast, żeby również zakryć rury od wody i mnóstwo rur od rekuperacji, wylać 8 cm styrobetonu i na wierz dać 2cm zwykłego styropianu, żeby łatwiej montować podłogówkę. Jak myślicie, czy mój pomysł jest dobry ? Wylewka to będzie anhydryt, wszędzie 100% podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.05.2023 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Obie kondygnacje są "Twoje"?PO CO 10cm izolacji na piętrze?A podłogówka, oczywiście, ta głupia...PEX na spinkach.Pogoogluj Kantherm Net.Podłogówka z elastycznej rury PERT na spinkach do siatki 1m x 2m fi3mm. Wyrównanie styrobetonem to dobry pomysł.Rury CWU i cyrkulacji ułóż w połowie grubości tego ocieplenia. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek176 15.05.2023 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Tak obie kondygnacje są moje. To nowobudowany dom. Mam jeszcze pytanie, na piętrze pod styropian trzeba dawać izolację czy nie ? Oraz drugie pytanie, na parterze zamierzam ułożyć folię w dwóch warstwach pierwsza wejdzie pod izolację murów na wysokości chudziaka a drugą warstwę wywinę na ściany, dobrze będzie jak tak zrobię ? Oraz pytanie czy styrobeton trzeba dylatować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.05.2023 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Co ma robić ta izolacja na piętrze?Hydroizolację na parterze folią chcesz robić? Czemu?Styrobetonu nie trzeba dylatować. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek176 15.05.2023 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 No a czym mogę zrobić na parterze hydroizolację ? Papa to trochę duży wydatek, a wody gruntowe mam na ponad 30m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.05.2023 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Co rok wody roztopowe będą na poziomie ZERO.To nie musi być 5mm SBS !Papa podkładowa jest tania a wiadro czy dwa bituminu Cię nie zrujnuje. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts