Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka sciana lepsza

Recommended Posts

Każde rozwiązanie (jedno, dwu, trzywarstwowe) ma swoje + i -. Nie podejmuję się przekonywać do jednego konkretnego rozwiązania, ponieważ i tak się nie uda :smile:. Powiem dlaczego wybrałem ścianę dwuwarstwową (max 29cm+styropian 12cm).

1. Moim zdaniem najtrudniej zepsuć "termicznie" ścianę dwuwarstwową. W jednowarstwowej trzeba zadbac o mostki (a raczej ich brak), w trójwarstwowej o dobre zakotwienie obu scianek i ciągłość izolacji termicznej (a więc również o mostki). Pierwszy raz budowałem - realnie oceniałem moją wiedzę - obawiałem się sytuacji, w której nawet najlepsza ekipa może zrobić głupi błąd i co później? Przy ścianie dwuwarstwowej mam jeszcze szansę na naprawę ew. błędów.

2. Mój majster tak samo wycenił robociznę ze ściany jednowarstwowej i dwuwarstwowej. Materiał dla ściany dwuwarstwowej(max) wyszedł mnie dużo taniej niż jednowarstwowej(na początku rozważałem porotherm jednowarstwowo). Wiem, że bedę musiał dodatkowo ponieść koszty izolacji termicznej (styropian) - ale przecież ścianę jednowarstwową też trzeba otynkować. Jak dostałem wycenę na tynk silikonowy, to koszt styropianu był naprawdę znikomy.

3. Moja ściana dwuwarstwowa daje mimo wszystko troche niższy współczynnik U niż jednowarstwowa - mam nadzieję, że odczuję to przy ogrzewaniu.

...

Tylko te parapety z klinkieru już odpadają :sad:

Majster, który będzie budował mój dom z porothermu 44 (olewam paszkwil urbana) stwierdził, że nie ma sensu kłaść zaprawy na całej powierzchni pustaka o tak dużej grubości (wystarczą dwa pasy; po zewnętrznej i wewnętrznej stronie) ponieważ wytrzymałość połączenia i tak będzie z powodzeniem zachowana a zamknięte powietrze polepszy współczynnik U spoiny i przy okazji zaoszczędzę na zaprawie. Czy podzielacie tą opinię?

Nie rób tak! Cały nacisk zamiast na całą powierzchnię bloczka będzie przenoszony tylko na te 2 pasy... Ściana będzie miała zatem 1/4, 1/5 czy jeszcze mniej swojej normalnej wytrzymałości. Pasy można robić przy cieniuteńkiej warstwie kleju ale nie przy grubej zaprawie. Ja bym takiego majstra wywalił na zbity pysk!