matestro 15.05.2023 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Witajcie,planuje położyć samemu drenaż (chodzi mi o odprowadzenie wody z rynien, nie drenaż opaskowy fundamentów).Zakupiłem rurę z otuliną (z otworami) fi 100 i geowłókninę w rolce, teraz przyszedł czas zamówić żwir.Mam następujące pytania:- ile cm żwiru pod rurą?- ile cm żwiru na rurze?- żwiru po bokach będzie tyle ile szerokość łyżki minikoparki (prawdopodobnie 40cm) minus szerokość rury, czyli 15 po obu stornach- ile przeliczać m3 na tony- czy żwir 8-16 będzie dobry? Ja planowałem 15cm pod rurą i 5 cm nad rurą oraz 40m bieżących. Z moich wyliczeń wychodzi:0,4m x 0,3m x 40m = 4,8m3 i to liczę jako 8ton (odejdzie jeszcze objętość rury). Pytanie czy dobrze to wyliczyłem i czy uważacie, że tak będzie prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 15.05.2023 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 (edytowane) Witajcie, planuje położyć samemu drenaż (chodzi mi o odprowadzenie wody z rynien, nie drenaż opaskowy fundamentów). Zakupiłem rurę z otuliną (z otworami) fi 100 i geowłókninę w rolce, teraz przyszedł czas zamówić żwir. Mam następujące pytania: - ile cm żwiru pod rurą? - ile cm żwiru na rurze? - żwiru po bokach będzie tyle ile szerokość łyżki minikoparki (prawdopodobnie 40cm) minus szerokość rury, czyli 15 po obu stornach - ile przeliczać m3 na tony - czy żwir 8-16 będzie dobry? Ja planowałem 15cm pod rurą i 5 cm nad rurą oraz 40m bieżących. Z moich wyliczeń wychodzi: 0,4m x 0,3m x 40m = 4,8m3 i to liczę jako 8ton (odejdzie jeszcze objętość rury). Pytanie czy dobrze to wyliczyłem i czy uważacie, że tak będzie prawidłowo? w mojej opinii taki drenaż nie odprowadzi efektywnie wody z rynien, nawet nieduża burza to setki/tysiące litrów w ciągu kilkudziesięciu minut. Zbudowałem taki drenaż ( francuski) ale do odprowadzenia wod po deszczu aby nie stały kałuże na ziemi a mimo to i tak na końcach trzeba było dać dość spore tunele rozsączające. Mój drenaż francuski ma około metra głębokości i jakieś 40 cm szerokości + dobrej klasy geowłóknina (żadna tam agrowłóknina), tylko żwir bez żadnych rur. Materiał obliczony jako objętość prostopadłoscianu, nie piamiętam już ile waży 1m3 żwiru ale to pewnie w internecie łatwo znaleźć. Edytowane 15 Maja 2023 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matestro 15.05.2023 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Z dwóch rynien, dach nad 50m2 domu, to będzie niewystarczające?Całe osiedle okolicznych domków tak ma i nie ma z tym problemów, więc wydaje mi się, że powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 15.05.2023 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2023 Z dwóch rynien, dach nad 50m2 domu, to będzie niewystarczające? Całe osiedle okolicznych domków tak ma i nie ma z tym problemów, więc wydaje mi się, że powinno wystarczyć. podałeś m2 kwadratowe powierzchni dachu, myślałem że to coś poważniejszego , ja mam ponad 300. Tak czy inaczej można w internecie znaleźć wzory na obliczenie ile wody Twój dach jest w stanie zgromadzić i jak to efektywnie odprowadzić. Ale skoro empirycznie masz to już zweryfikowane (Całe osiedle okolicznych domków tak ma i nie ma z tym problemów) to tak zrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts