Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie ogrzewaniem podłogowym z piecem elektrycznym

dom4981

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Potrzebuję pomocy w doborze urządzeń do sterowania ogrzewaniem podłogowym. Zasilanie podłogówki pochodzi z pieca elektrycznego 6kW i przy obecnych cenach prądu dało po kieszeni w zimie. Instalację chcę zrobić przez sezon letni. Otrzymałem wycenę od jednej firmy na same urządzenia i mam wrażenie że jest to przeszacowane, a do tego ilali to co im przedstawiłem.

Sytuacja wygląda następująco.

Obecnie piec 6kW z pompą jest podpięty pod jeden termostat na parterze kablem RJ45.

Instalacja na parterze to 6 obiegów z jednym kablem wypuszczonym na środek salonu (połaczony z kuchnia i wiatrołapem)

Piec połaczony kbalem RJ45 z termostatem w salone (inny kabel niż powyżej)

Dodatkwoe 2 kable RJ45 - pogodówka i zapasowy

2023-05-20 20_06_19-okablowanie.pdf - Foxit PDF Reader.jpg

Piętro

Instalacja to 6 obiegów i 4 kable RJ45 odchodzące do 4 pokoi, niestety łazienka i korytarz są nieokablowane a płytki już zrobione

2023-05-20 20_12_30-okablowanie.pdf - Foxit PDF Reader.jpg

Pytanie, co z tym można zrobić? Rozważałem instalację wifi - olać kable. Mam zagwozdkę z belkami, każda wymaga listwy rozdzielczej a ta wymaga podłaczenia do pompy/bojlera...

Do tej pory przegladaęłm produkty TECH, SALUS i BEOK (kosztowo najlepsza)

Z góry dziękuję za każde sugestie

2023-05-20 20_06_19-okablowanie.pdf - Foxit PDF Reader.jpg

2023-05-20 20_06_36-okablowanie.pdf - Foxit PDF Reader.jpg

Edytowane przez dom4981

• 2 weeks później...

Z dodadkowych infromachi

1. wycena

Dodatkowy element moduł wykonawczy jakoże pietrowa belka nie posiada połaczenia z piecem więc należy przekazywać sygnałem radiowym

2. wycena podobnie jak powyzej z tym że moduł przewakżnikoway jest 2x droższy na wifi.

Jedynie BEOK nie ma takiego modułu albo nie potrafię znaleść w ofercie.