Marcowy70 23.05.2023 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 Cześć, chciałbym zrobić prosty, niskobudżetowy system nawadniania żywopłotu ze starego węża - mam ok. 100 mb młodych roślin, których podlewanie zajmuje około 2 godzin. Nie chcę żadnych automatycznych cudów, wystarczy, że nie będę musiał łazić z sikawką Wyobrażam sobie to tak: wykorzystam stary, popękany 1-calowy wąż, który rozciągnę wzdłuż żywopłotu, zamocuję w paru miejscach do ziemi i odpowiednio ponacinam co kawałek zgodnie z zasadą, że im dalej od przyłącza wody, tym te nacięcia powinny być gęstsze, a otwory większe. Do tej przytwierdzonej instalacji planuję podciągać ruchomy wąż od kranu, podłączać i niech się leje - na szczęście woda jest z własnej studni Czy ktoś może ma podobną realizację na koncie i zechce się podzielić doświadczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 13.06.2023 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Posiadam podobną, jednak zamiast ponacinanego węża posiadam wąż kroplujący Forester. Co do Twojego pomysłu, to na swoim przykładzie wiem, że jak na 50m węża kroplującego pojawi się w połowie rozcięcie, to ostatnie 10-15m roślin, prawie wody nie dostaje. Także nie wiem czy ponacinanie węża na odcinku 100m będzie dobrym pomysłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 05.08.2023 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 Wąż kroplujący jest super, jeśli możesz odpalić system i na pół roku o nim zapomnieć, ale ja tak nie mogę Przyjeżdżam na dzialkę raz czy dwa na tydzień i chciałbym w miarę szybko nawodnić rośliny i spadać do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts