Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja krawędziowa oraz opaska przeciwwysadzinowa płyty fundamentowej?

Roman6

Recommended Posts

Witam,

A więc tak, pod płytą fundamentową mam folię budowlaną i styrodur XPS 20 cm, beton Agilia beton G Fundamenty C25/30.

Dokoła płyty mam zrobioną izolacje krawędziową ze styropianu aqua stop EPS. W projekcie posiadam opaskę przeciwwysadzinową, nie została ona wykonana podczas wykonywania płyty, wykonawca stwierdził, na podstawie badań gruntu, że nie jest ona potrzebna.

Obecnie mam skończoną elewację i ekipa chciała kłaść folię budowlaną i kubełkową dookoła, na styropian aqua stop, pojawiła się zagwozdka. Na działce mam piasek, piasek gliniasty i gline - w załącznikach przesyłam przekrój.

Czy prawidłowo będzie dać na styropian aqua stop folię budowlaną i kubełkową wywinięte pod płytę i nad cokół? Dodatkowo wykonawca sugeruje wymiane gruntu dookoła domu na pospółke. Jeśli tak, w jakiej odległości od domu?

Czy rzeczywiście nie powinno być tam opaski przeciwwysadzinowej i drenaż dookoła domu wystarczy?

Jestem świadomy, że gdyby krawędziowo był XPS to by nie było problemu - ale nie ma.

Proszę o porady jak rozwiązać ten temat.

plyta-fundamentowa-ciepla-1.jpg1111.jpgPrzechwytywanie.jpgWhatsApp Image 2023-05-23 at 21.30.07.jpg

• 10 months później...
Wykonujemy pianę na naszych monoslabach, piankę na podłodze i 2 stopy w dół od wierzchu betonu i dwie stopy na zewnątrz lub 4 stopy w dół na zewnątrz płyty. To jest w Wyoming, więc nie wiem, jak zimno robi się w Gruzji. Jeśli jest to piwnica, używamy po prostu plastiku, czasami ludzie proszą nas również o zainstalowanie ogrzewania podłogowego. Pianka nie zastąpi paroizolacji. Niezależnie od tego nie będziesz chciał używać mniej niż 4 cali żwiru https://19216801.onl/ https://routerlogin.uno/ . Edytowane przez tiateng1