Roman6 23.05.2023 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2023 Witam, A więc tak, pod płytą fundamentową mam folię budowlaną i styrodur XPS 20 cm, beton Agilia beton G Fundamenty C25/30. Dokoła płyty mam zrobioną izolacje krawędziową ze styropianu aqua stop EPS. W projekcie posiadam opaskę przeciwwysadzinową, nie została ona wykonana podczas wykonywania płyty, wykonawca stwierdził, na podstawie badań gruntu, że nie jest ona potrzebna. Obecnie mam skończoną elewację i ekipa chciała kłaść folię budowlaną i kubełkową dookoła, na styropian aqua stop, pojawiła się zagwozdka. Na działce mam piasek, piasek gliniasty i gline - w załącznikach przesyłam przekrój. Czy prawidłowo będzie dać na styropian aqua stop folię budowlaną i kubełkową wywinięte pod płytę i nad cokół? Dodatkowo wykonawca sugeruje wymiane gruntu dookoła domu na pospółke. Jeśli tak, w jakiej odległości od domu? Czy rzeczywiście nie powinno być tam opaski przeciwwysadzinowej i drenaż dookoła domu wystarczy? Jestem świadomy, że gdyby krawędziowo był XPS to by nie było problemu - ale nie ma. Proszę o porady jak rozwiązać ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman6 24.05.2023 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Czy dobrym pomysłem jest odkopać dookoła, wymienić grunt na pospółkę metr od domu i metr w głąb, na styropian aqua stop dać 5 cm styroduru i od niego poprowadzić opaskę przeciwwysadzinową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tiateng1 01.04.2024 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2024 (edytowane) Wykonujemy pianę na naszych monoslabach, piankę na podłodze i 2 stopy w dół od wierzchu betonu i dwie stopy na zewnątrz lub 4 stopy w dół na zewnątrz płyty. To jest w Wyoming, więc nie wiem, jak zimno robi się w Gruzji. Jeśli jest to piwnica, używamy po prostu plastiku, czasami ludzie proszą nas również o zainstalowanie ogrzewania podłogowego. Pianka nie zastąpi paroizolacji. Niezależnie od tego nie będziesz chciał używać mniej niż 4 cali żwiru https://19216801.onl/ https://routerlogin.uno/ . Edytowane 4 Kwietnia 2024 przez tiateng1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts