Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki odkurzacz przemyslowy do 500zł

Recommended Posts

Może ktoś polecić odkurzacz do 500zł (może być delikatnie trochę powyżej ), który będzie służył do odprowadzania pyłu z tynku .

Znalazłem takie modele :

Kärcher WD 3 P

Kanwod 1620S

Stanley SXVC20XTE

Kerch Tytan VC3600

Jeśli ma służyć głównie do pyłu i robisz dużo metrów to ja bym raczej szukał odkurzacza z filtrem wodnym. Inaczej pył z tynku, nawet jeśli odkurzacz ma otrząsacz to będzie mordęga.

Ja całą budowę lecę na WD3 i jest zadowolony. Jeśli kto ma dwie ręce lewą i prawdą zdrowe to normalną sprawą jest wyrzucenie worka, przedmuchanie lub wymiana filtra. Wciąga gruz, miałem go podłączonego pod żyrafę czy bruzdownicę.

Też tak teraz robię. Dodatkowo zrobiłem z wiadra coś w rodzaju filtru cyklonowego - konstrukcja nieidealna, więc tylko część cięższych pyłów i kawałków gruzu tam ląduje, wystarczy żeby znacząco odciążyć worek, choć i tak dwa razy worek się rozerwał przy wyciąganiu, bo zapomniałem wcześniej wymienić i nazbierało się za dużo materiału. Brak automatycznego otrząsacza do filtra też bywa upierdliwy.

Generalnie na jedną budowę do ogólnego zastosowania jest ok. Ale gdybym miał tym robić szlif całej powierzchni tynków w chałupie to wolałbym jednorazowo do tej konkretnej roboty wypożyczyć solidny odkurzacz z filtrem wodnym, po prostu znacząco lepszy komfort.