Sieciowiec 25.05.2023 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Jestem posiadaczem 20-letniego dużego domu. Zapotrzebowanie energetyczne wedle zużycia gazu/drewna z kominka to około 15 kWh energii. Mam trochę zapału aby obniżyć to. Na pierwszy plan idzie brama garażowa, którą docieplę płytami PIR.Dom parterowy z użytkowym poddaszem z dość nietypową konstrukcją - strop na poddaszu lany, ale skosy robione tradycyjne (wełna + zabudowa GK).Poddasze na górze ma wysokość 275cm, strop wygląda nastepująco: Beton zbrojony - 13 cm2 warstwy białego styropianu po 5 cmWylewka 6 cm.Całość kanapki jakieś 29 cm. Jakie mam opcje z dociepleniem stropu na poddaszu? Nie rozważam na razie rozwalenia tej wylewki 6-cm, aby dorzucić styropianu. Studiowałem trochę temat i można niby ocieplać płytami PIR od wewnątrz ale nie wiem jak się to ma tematem pary wodnej. Osoba budująca dom planowała na tej wylewce 6cm ułożyć jeszcze wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts