Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usuniecie tynku w starym mieszkaniu

Recommended Posts

Mieszkanie w starym bloku 4 rodzinnym , nie jest zbudowany z wielkiej płyty itp . Mieszkanie stoi 5 lat nieogrzewane w wielu miejscach pojawiła się pleśń . Dodatkowo ściany są pokryte gruba warstwa tapety i kilkoma warstwami farby . W tym mieszkaniu tynki sa podobno cementowo wapienne.

Plan usunąć farby, tapety, ale dodatkowo jeszcze z 3 mm tynku ? Co wy na to ?

Czy usunąć całkowicie tynk?

Mieszkanie jest ogrzewane ne dwa piece kaflowe , które nie działają.

Plan położenie g-k na wszystkich ścianach i sufitach ? Problem , ze tam panuje spora wilgotność czy g-k to wytrzyma ?( może wszędzie g-k typu zielone HABITO?) Wiadomo , ze tynk typu cementowo wapienny byłby lepszy , ale ile to byłoby roboty z poleżeniem takiego tynku i wyrównań ścian i sufitów koszt chyba z 3-4 razy większy niż płyty g-k ? ( i czy by nie popękał )

Edytowane przez m3rty

W ogolę można całe mieszkanie płytami g-k zielonymi zrobić ? Chodzi mi tutaj o "oddychanie ścian" ? Jaki to może mieć wpływ? Nie chciałbym , żeby miedzy płytami g-k pojawiła się pleśń , której może nie widać od zewnątrz, bo podobno zdarzają się takie przypadki.

W ogolę można całe mieszkanie płytami g-k zielonymi zrobić ? Chodzi mi tutaj o "oddychanie ścian" ? Jaki to może mieć wpływ? Nie chciałbym , żeby miedzy płytami g-k pojawiła się pleśń , której może nie widać od zewnątrz, bo podobno zdarzają się takie przypadki.

Oddychanie ścian to mit. W każdym mieszkaniu/domu potrzebna jest wentylacja sprawna oraz ogrzewanie tak aby nie było zbyt zimno to sprzyja powstawaniu wigoci. Czy ona wyjdzie za płytami, nie wiem nigdy nie widziałem za płytami, za to wielokrotnie za szafami czy w słabp wentylowanych narożach. Na złe grzanie i zła wentylacje zielone płyty nie pomogą, więc szkoda kasy. Zielone daje sie tam gdzie faktycznie jest wilgoć, czyli łazienki.

• Like 1

Nie napisałem, że nie wolno.

Na filmikach YT różne rzeczy ludzie pokazują.

Ja bym nie chciał mieć pustki między starym tynkiem (starą ścianą) a płytą GK.

Ale to moje preferencje.

Wolałbym przeszlifowanie i położenie gładzi.