Janki19 27.05.2023 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Hej, zmieniam wentylację z grawitacyjnej na WM w domu w stanie SSZ i mam problem bo chce upchać na piętrze w podłodze kanały Fi75. Skutkuje to tym, że muszę dać 3 cm styropianu więcej. Jak to zrobię to od styropianu do skrzydła okna balkonowego zostaje mi 7,5 cm. Zastanawiałem się nad anhydrytową ale nie jestem przekonany do niej więcej zabawy jest z nią i to że nie lubi wilgoci raczej mnie odstrasza. No i tu zaczyna się moja walka o każdy cm grubości. 1.Czy jak będzie podłogówka to wystarczy 5cm wylewki cementowej? 2.Czy będzie pękać? 3.Czy da się to jakoś jeszcze zabezpieczyć by nie pękała? 4. A jak popęka to tak naprawdę jaki jest w tym problem? Przykryje to panelami i nie będzie widać wiec niech sobie pęka Czy jest w tym pękaniu jakiś inny problem? Będzie podłogówka więc panele raczej klejone będą. 5. Czy jak w kilku miejscach skrzynka rozprężna od WM będzie wystawać o 0,5cm lub 1cm ponad styropian to powoduje to jakiś problem jeżeli chodzi o wylewkę? Strop jest nierówny i po jednej stronie domu wylewka by miała te 5 cm a po drugiej miała by 7 cm. Wiec zagrożone są dwa pokoje gdzie będzie 5 cm. Dodam że jak dam 5-7cm cm wylewki to zostaje 2,5 cm do skrzydła okna balkonowego + 1cm na panele i zostaje ok 1,5 cm miedzy gotową podłoga a skrzydłem okna. Dzwoniłem do firmy która mi wstawiała okna i mówili, że nie widzą w tym problemu by było 1,5 cm przerwy. Dzwoniłem też do chłopa co robi wylewki i mówił, że 5 cm może gdzieś pęknąć ale on nie widzi problemu by mi tą wylewkę zrobić Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 27.05.2023 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Ja bym nie ryzykował z betonem 5 cm bo to ciutkę za mało może pękać , daj dla swiętego spokoju anhydryt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 27.05.2023 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Kurczę boje się ze z tym anhydrytem ze nie będę miał tez spokoju bo jest łazienka i pon gospodarcze i jak tam mi cos wyleje to będę zrywał wszystko bo mi popuchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 29.05.2023 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2023 1.Czy jak będzie podłogówka to wystarczy 5cm wylewki cementowej? 2.Czy będzie pękać? 3.Czy da się to jakoś jeszcze zabezpieczyć by nie pękała? 4. A jak popęka to tak naprawdę jaki jest w tym problem? Przykryje to panelami i nie będzie widać wiec niech sobie pęka Czy jest w tym pękaniu jakiś inny problem? Będzie podłogówka więc panele raczej klejone będą. 5. Czy jak w kilku miejscach skrzynka rozprężna od WM będzie wystawać o 0,5cm lub 1cm ponad styropian to powoduje to jakiś problem jeżeli chodzi o wylewkę? 5cm to za duże ryzyko pękania, ponad rurkami tej wylewki będzie za mało. Raczej nie ma na to sposobu, zawsze ryzyko będzie podwyższone, rurki się nagrzewają i to powoduje zbyt duże naprężenia. Anhydryt jest bardziej elastyczny na ruchy termiczne i szybciej przekazuje ciepło, więc z nim nie ma tego problemu. W rejonach ewentualnych pęknięć wylewka będzie inaczej wzajemnie pracować. To są ruchy o ułamki milimetra, z pozoru niewiele, ale siły potężne, bo działające ustawicznie przez dziesiątki lat. Nawet grube i mocne rurki ogrzewania w tych miejscach będą miały skróconą żywotność. Czyli instalacja, która powinna pracować bez awarii co najmniej 50 lat po np. 30 latach może wymagać remontu (ale równie dobrze może funkcjonować i 80 lat, tu mówimy tylko o pewnym podwyższonym ryzyku). Cementowa jest generalnie lepsza moim zdaniem, ale w tych warunkach mimo wszystko ja bym szedł w anhydryt. Jedynie warunek by w łazience wykonać solidną hydroizolację podpłytkową (najlepiej samemu albo bezwzględnie pilnować majstrów): folia w płynie i zatopione w niej taśmy hydroizolacyjne we wszystkich miejscach styku ścian z wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 30.05.2023 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2023 hej a czy mogę mieszać? to znaczy czy na dole mogę sobie zrobić cementową a na górze anhydryt? będzie to miało jakiś negatywny wpływ na ogrzewanie poza nierównomiernym nagrzewaniem się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts