Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak d?ugo k?adli u was wi??b? dachow??

Recommended Posts

Marekbil proporcja wolego oka w przyblizeniu 6.5 m szerokości do 1,2 wysokości taki łuk ma mi wyciąć stolarz z klejonego drewna bedzie na środku połaczony i podparty słupem na to przyjdą krokwie kontrłaty i łaty a więc wysokość się zmieni licze że dodatkowo jakies 20 cm. Dachówke zamierzam ułozyc w łuske. Dzisiaj oglądalem trzy domy z wolimi oczami i ten sposób ułozenia bardziej mi sie podoba- fakt 2x wiącej łat. Jeżeli masz jeszcze jakies pytania chetnie odpowiem

Też idę w łuskę,moje wole oczka po zewnętrznym obrysie mają 75 na 250 co znaczy złamanie dekarskiej zasady 1 do 5 (dekarze "piszczą" ale będą musieli kombinować) ,obrys okna 180 na 60.Deskę czołową mam z drewna klejonego,całośc obita deskmi w jaskółczy ogon.Jak masz coś to pisz na priva: [email protected]

Pzd

MB

Nie pisałam, bo w dalszym ciągu robią więźbę. Ponoć mają skończyć w środę, a potem krycie dachówką bitumiczną. Strasznie to pokręcone, mam tylko nadzieję, że ten dach będzie taki śliczny, jak go sobie wyobrażam. Za to posadzki już zrobione, robią się tynki zewnętrzne no i taras. Dorzuciłam dwa schodki do zejścia z tarasu - półokrągłe, na szerokości 6 m. Fajnie to wygląda. Martwię się prognozą pogody na najbliższe dni - może ktoś ma wejścia na górze, żeby jeszcze z tydzień nie padało....

Naprawdę nie ma znaczenia, jak szybko robią. Ważne, zeby dobrze.

U mnie mury stanęly w 3 tygodnie, a więźbę robili 4 tygodnie (ale tylko 2 ludzi i strasznie gadatliwych - to dlatego tak się grzebali). Jak powiedziałam, ze naprawdę zapłacę dopiero jak wszystko będzie zrobione i zadnych zaliczek wcześniej, to się sprężyli w 3 dni i skończyli. Ale jest chyba dobrze, bo dekarze nie narzekają, a kładą już blachę trzeci tydzień (taki mam dach). Kosztował mnie ponad 60 % tego, co do tej pory wydałam (ale blacha PLANNJI - Regola). Jest piękny...

Jubba, piękne dzięki! A więźba jeszcze nie skończona.. Mają w poniedziałek dopieścić i od wtorku - środy może zacząć szaleć dekarz. Namęczy się chłop solidnie, ale pocieszył mnie - pani się nie martwi, ja już nie takie pokręcone dachy robiłem. Zobaczymy - na razie patrzę w niebo...

• 2 weeks później...