Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ratunku - woda w piwnicy

Recommended Posts

mozesz sprubowac zaprawe Atlasa do wykonywania uszczelnien el. budowlanych ATLAS WODER S. Ale jesli sciany sa mokre, a tak zapewne jest, to niebardzo jest to dobre rozwiazenie, ale mozesz sprubowac, mzoe cos z tego wyjdzie.

lub Atlas WODER E, bo szybciej schnie, i jesli masz wode w tej piwnicy, to zeby jej nie wyplukalo :wink: , choc lepsza i to durzo byla by ta pierwsza.

Ale pamietaj, nic tak nie zadziala jak odkopanie, i zrobienie izolacji jak trzeba :)

EDIT:

jeszce sobie przypomnialem, ze jest jeszce jeden sposub, wierci sie otwory w scianie, i w to wstrzykuje sie jakies chemikalia, mozna to robic bez odkopywania, i to hyba bedzie najepszy soposob chyba u Ciebie, jednak tani on nie jest.

Sprawa nie jest prosta, napisz coś więcej o tej wodzie? ile, skąd wybija, jak głębokie piwnice,czy masz wykonany drenaz opaskowy?

Wykonanie powłoki z Atlasa lub tym podobnego ,,ustrojstwa" może okazać się wyrzuceniem pieniędzy w błoto, szczególnie gdy woda jest pod ciśnieniem.

Radze Ci dobrze zdiagnozować przyczyne tej wody, a dopiero potem zastosować środki, zaproś może na budowe jakiegoś fachowca.

Drenaz drenaz jeszcze raz drenaz i tylko drenaz. Reszta to mniej lub wiecej zbedne dodatki. Na pewno nie pomogą. Wiem bo sam mam piwnice (suchą bo z drenazem, gdy jednak przez przypadek drenaz sie zapełnił wodą, ktora nie została na czas odebrana, sciana zaczeła podmakac i nawet 3W plus podwojny dysperbit od zewnątrz nie pomogły)

Darek

Tak jak wyżej, próby "łatania" od wewnątrz będą tylko niepotrzebnym wywalaniem pieniędzy !

Po pierwsze - prawidłowa DIAGNOZA !

Potem działanie.

Przykład.

U moich znajomych nagle pojawiła się wilgoć na ścianach ( po kilku latach mieszkania ) piwnicy. Sprawdzano izolację zewnętrzną, odkopywano ... i nic. Okazało się że ciekło z instalacji wod. schowanej w ścianie !!!

Pod piwnicą okazało się, że po tych paru latach mieli basen !

Póki woda wsiąkała w piach ( zagęszczając, a przy okazji osiadając, tak że zrobiła się miejscami pustka pod posadzką ) było dobrze, ale w końcu woda wyszła na ściany. Niech ta przypowiastka natchnie Cię dobrym pomysłem.

Pozdro

J

... a jeszcze jedna przypowiastka.

Moi znajomi ( ona to teraz gwiazda polskiej literatury współczesnej, nawet film zrobili ) wybudowali kiedyś barrrrrrrdzo przyjemny domek z piwnicami. Ale po pewnym czasie mieli w niej stojącą wodę !!!

Ściągali wykonawcę, cudowali i nic ......

dopiero któryś ze znajomych "dokopał" się do rury wodociągowej wchodzącej do budynku.

Okazało się że było źle zaizolowane wejście i woda gruntowa lała się po rurze do środka. Tak więc przyczyny mogą być różne :-?

Niestety :(

Pozdro

J

A więc sytuacja jest taka:

Piwniczka nie była projektowana i o niej nie myslałem. Po wylaniu fundamentów okazało się że: albo w jadno pomieszczenie wsypać wiele ziemi albo zrobic piwnicę. Wybrałem drugie rozwiązanie.

2 Sciany zostały zaizolowane od zewnątrz i zrobiona opaska. Kolejne 2 nie zrobiłem gdyż to były fundamenty pod ściany działowe. Pod posadzką jest w żwirze rura drenarska. Do wylewki dodany był srodek "betoszczel" i chyba zdaje egzamin. Pod ścianą fundamentową i pod posadzką w piwnicy przebiega przyłącz wodociągowy /jeszcze nie czynny/ i wyprowadzony jest w posadzce. I chyba w tym miejscu gdzie z posadzki wyprowadzony jest przyłącz woda dostaje się do środka. Zaznaczam, że nie mam możliwości wykonać kolejnej wylewki /wysokość/. Myslałem o hydrostopie ale może ktoś zna jakiś inny środek.

Rura przyłącza może w gruncie pełnić rolę "zbieracza wody guntowej"

i to ona jak to kolega napisał "... się zawsze się przeciśnie" !

Powiem szczerze, że nie wiem czym najlepiej uszczelnić to wejście, ale na pewno coś znajdziesz.

Inna sprawa czy po uszczelnieniu tej dziury nie będzie innej :-?

Pozdro

J