darek71 06.01.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 Czy są środki /jesli tak to jakie/ do szpachlowania, malowania itp. ścian wewnętrznych piwnicy. zaznaczam że nie mam mozliwości wykonania dodatkowej wylewki ani odkopania fundamentów. Pozostaje tylko srodek od wewnątrz. Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek71 06.01.2005 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 nikt, nic nie poradzi ????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 06.01.2005 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2005 mozesz sprubowac zaprawe Atlasa do wykonywania uszczelnien el. budowlanych ATLAS WODER S. Ale jesli sciany sa mokre, a tak zapewne jest, to niebardzo jest to dobre rozwiazenie, ale mozesz sprubowac, mzoe cos z tego wyjdzie. lub Atlas WODER E, bo szybciej schnie, i jesli masz wode w tej piwnicy, to zeby jej nie wyplukalo , choc lepsza i to durzo byla by ta pierwsza. Ale pamietaj, nic tak nie zadziala jak odkopanie, i zrobienie izolacji jak trzeba EDIT: jeszce sobie przypomnialem, ze jest jeszce jeden sposub, wierci sie otwory w scianie, i w to wstrzykuje sie jakies chemikalia, mozna to robic bez odkopywania, i to hyba bedzie najepszy soposob chyba u Ciebie, jednak tani on nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 07.01.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Sprawa nie jest prosta, napisz coś więcej o tej wodzie? ile, skąd wybija, jak głębokie piwnice,czy masz wykonany drenaz opaskowy?Wykonanie powłoki z Atlasa lub tym podobnego ,,ustrojstwa" może okazać się wyrzuceniem pieniędzy w błoto, szczególnie gdy woda jest pod ciśnieniem. Radze Ci dobrze zdiagnozować przyczyne tej wody, a dopiero potem zastosować środki, zaproś może na budowe jakiegoś fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 07.01.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Drenaz drenaz jeszcze raz drenaz i tylko drenaz. Reszta to mniej lub wiecej zbedne dodatki. Na pewno nie pomogą. Wiem bo sam mam piwnice (suchą bo z drenazem, gdy jednak przez przypadek drenaz sie zapełnił wodą, ktora nie została na czas odebrana, sciana zaczeła podmakac i nawet 3W plus podwojny dysperbit od zewnątrz nie pomogły) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.01.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Darek Tak jak wyżej, próby "łatania" od wewnątrz będą tylko niepotrzebnym wywalaniem pieniędzy !Po pierwsze - prawidłowa DIAGNOZA !Potem działanie. Przykład.U moich znajomych nagle pojawiła się wilgoć na ścianach ( po kilku latach mieszkania ) piwnicy. Sprawdzano izolację zewnętrzną, odkopywano ... i nic. Okazało się że ciekło z instalacji wod. schowanej w ścianie !!!Pod piwnicą okazało się, że po tych paru latach mieli basen !Póki woda wsiąkała w piach ( zagęszczając, a przy okazji osiadając, tak że zrobiła się miejscami pustka pod posadzką ) było dobrze, ale w końcu woda wyszła na ściany. Niech ta przypowiastka natchnie Cię dobrym pomysłem.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 07.01.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Jak mawial moj hydraulik "woda to nie gówno - zawsze sie przecisnie". Prawda, ze poetycko? Ale racja, bo jak nie usuniesz mechanicznie (drenażem) wody z okolic muru, to wejdzie do niego tak czy siak. Odkopac. Wszelkie chemikalia dadzą ci chwilowe zludzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.01.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 ... a jeszcze jedna przypowiastka. Moi znajomi ( ona to teraz gwiazda polskiej literatury współczesnej, nawet film zrobili ) wybudowali kiedyś barrrrrrrdzo przyjemny domek z piwnicami. Ale po pewnym czasie mieli w niej stojącą wodę !!! Ściągali wykonawcę, cudowali i nic ...... dopiero któryś ze znajomych "dokopał" się do rury wodociągowej wchodzącej do budynku. Okazało się że było źle zaizolowane wejście i woda gruntowa lała się po rurze do środka. Tak więc przyczyny mogą być różne Niestety Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek71 07.01.2005 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 A więc sytuacja jest taka: Piwniczka nie była projektowana i o niej nie myslałem. Po wylaniu fundamentów okazało się że: albo w jadno pomieszczenie wsypać wiele ziemi albo zrobic piwnicę. Wybrałem drugie rozwiązanie. 2 Sciany zostały zaizolowane od zewnątrz i zrobiona opaska. Kolejne 2 nie zrobiłem gdyż to były fundamenty pod ściany działowe. Pod posadzką jest w żwirze rura drenarska. Do wylewki dodany był srodek "betoszczel" i chyba zdaje egzamin. Pod ścianą fundamentową i pod posadzką w piwnicy przebiega przyłącz wodociągowy /jeszcze nie czynny/ i wyprowadzony jest w posadzce. I chyba w tym miejscu gdzie z posadzki wyprowadzony jest przyłącz woda dostaje się do środka. Zaznaczam, że nie mam możliwości wykonać kolejnej wylewki /wysokość/. Myslałem o hydrostopie ale może ktoś zna jakiś inny środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.01.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 Rura przyłącza może w gruncie pełnić rolę "zbieracza wody guntowej" i to ona jak to kolega napisał "... się zawsze się przeciśnie" ! Powiem szczerze, że nie wiem czym najlepiej uszczelnić to wejście, ale na pewno coś znajdziesz. Inna sprawa czy po uszczelnieniu tej dziury nie będzie innej Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts