Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja strop kamienica

adrwas

Recommended Posts

Dzień dobry,

Kupiłem mieszkanie w kamienicy, postanowiłem sprawdzić stan belek nośnych.

Niestety podczas zrywania sufitu okazało się, że miejscami deski podtrzymujące polepę są w bardzo złym stanie.

Konstruktor poradził abyśmy odciążyli strop zdejmując polepę od góry (również występują pęknięcia ścian przy belkach) :(

Myślimy nad zastąpienie polepy wełną i teraz moje pytanie jaką wełnę wybrać.

Belki mają wysokość 350mm (po zdjęciu polepy + pustka).

Myślałem nad zastosowaniem 2x po 150mm wełny ale boję się że będę mimo tego słyszał sąsiadów. Czy powinno to wystarczyć?

A może zastosować dodatkowo z 50/100mm wełny akustycznej do tego?

Z góry dziękuję za odpowiedź

IMG_20230529_135638.jpg

IMG_20230530_080646.jpg

• 2 weeks później...

Zwykle strych jest dostępny w celu konserwacji, chociaż może być zamknięty kluczem trzymanym przez faktora. To dobrze, ludzie byli już wcześniej włamywani z sufitu, chociaż jest to bardziej nowa konstrukcja, ponieważ jest mniej kropli na podłogę! router login 192.168.l.l.link/

Przestrzeń wewnątrz jest zwykle własnością najwyższego mieszkania, aż do samego dachu, który jest wspólny. Jeśli czyny mówią inaczej, to się liczy.

Wiele z nieefektywności cieplnej będzie przeciągami. Te miejsca mają dużo wentylacji, aby zatrzymać gromadzenie się wilgoci. W czasach, gdy wszyscy palili zadymione ogniska, nie był to tak duży problem, jak korzyść, aby uzyskać przeciąg powietrza! W dzisiejszych czasach nie jest to jednak tak pożądane.

Edytowane przez berno01