MATSBCK 02.06.2023 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Zrobiliśmy badania gruntu, w zakupionym projekcie domu jest plyta fundamentowa, z 60 cm podsypką, potem chudziak, xps 20cm, 25 cm zbrojona płyta. Projekt jest przed adaptacja. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, czy te warunki gruntowe są dobre, czy już na oko widać, że trzeba będzie przeprojektowac płytę, wymienić więcej gruntu ( albo mniej)? Czy to w ogóle "dobry" grunt, czy trudny? Sa dwa odwierty, dzialka jest lekko pochyla. I teraz pytanie laika - wiadomo, że płytę trzeba szalowac, będę to robił albo grubymi osb albo mfp, ALE... czy pospółkę zageszczamy tylko w szalunku, a z zewnątrz obsypujemy szalunek ziemią, podpierając tenże szalunek, czy należy zrobić zageszczenie gruntu szersze niż planowana płyta, a dopiero potem robic szalunek, wkopujac się niejako w zageszczoną juz pospółke? Pytam, bo staram się to wyobrazic w niższym punkcie terenu i co, po rozszalowaniu nie wyspie mi sie dolem pospółka, nie "rozjedzie" sie? Pewnie to proste jak budowa cena, proszę o łagodne podejście do laika;) Czy (teraz mnie olsnilo) szalowac tylko pod beton, ale jednak to u mnie wciąż chudziak, xps i zbrojona plyta, więc około 60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 03.06.2023 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 Lepiej daj ta płytę do przeliczenia, mam dom parterowy z ceramiki i grubość mojej płyty to 20 cm. Niech płytę zaprojektuje, ktoś kto się na tym zna i wezwie pod uwagę technologię budynku. Twoja wersja będzie dobra, ale ktoś nie szanuje Twoich pieniędzy. Możesz zapytać tu https://brinkmann.com.pl - robili płytę pod mój domhttps://ppkonstruktor.pl/oferta - polecana firma na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tishij20 15.12.2023 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Ja również pochodzę ze Stanów Zjednoczonych i moje lokalne rozporządzenie wymaga, aby wokół szopy znajdował się beton o grubości 2 stóp, chyba że używana jest ściana przeciw szczurom. Z pewnością nie zrobiłbym płyty mniejszej niż szopa; mogłoby to spowodować katastrofę w postaci wilgoci/gnicia, gryzoni i owadów itp. Próba dopasowania go do 10.0.0.0.1 192.168.1.254 zestawu prefabrykowanego będzie prawie niemożliwa, chyba że zmierzysz taki, który jest już gdzieś zmontowany. Jeśli przestrzeń na to pozwala, wybrałbym większy niż wymiary szopy. Strzelaj, a nawet stwórz sobie patio do strajku! Edytowane 19 Grudnia 2023 przez tishij20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts