Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Teriva - jak robić przepusty w stropie?

Tad

Recommended Posts

W ściance działowej muszę zainstalować kanały wentylacyjne, które połączę z wylotami dachówek wentylacyjnych. Jak w ściance o gr.10 -12 cm usytuować kanał wentylacyjny, jaki to kanał, z czego wykonany, okrągły czy prostokątny?Czy może po prostu włożyć rurę pcv 100mm. Jak to wszystko "przepchać" przez strop teriva, żeby pustak stropowy nie spadł? Tym bardziej,że mam takie dwa kanały wentylacyjne w kuchni obok siebie.To znacznie osłabi pustak stropowy terivy. Pytałem o to producenta Terivy ale milczy jak zaklęty już od paru miesięcy, a przyszedł czas żeby to wykonać.Na pewno wielu z was jest już po takim wykonaniu. Podobnie jest z rurami kanalizacyjnymi przechodzącymi przez strop.

Proszę o pomoc -Tad

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Tad dnia 2002-09-03 11:31 ]

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Tad dnia 2002-09-03 12:12 ]

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Tad dnia 2002-09-03 13:33 ]

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Tad dnia 2002-09-03 13:34 ]

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Tad dnia 2002-09-04 10:23 ]

taki Strop Teriva zalewa się warstwą betonu i tak naprawdę to ten beton wraz z belką jest elementem konstrukcyjnym, pustak pełni rolę wypelnienia, tak że jak go podziurawisz nic się nie powinno stać.

kanały wentylacyjne nie wyprowadza się dachówek wentylacyjnych, porozmawiaj z kominiarzem który będzie odbierał, ja mam podobne problemy

kanały wentylacyjne można zrobić z specjalnych kształtek prostokątnych np: "domus" 50x 105 mm