wiet 08.06.2023 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Cześć, Dwa pytania do specjalistów: 1. Czy murując ławy z pustaków szalunkowych mogę puścić bendnarkę wewnątrz i zalać betonem (lepsza izolacja bednarki od gruntu) czy musi być poprowadzona na zewnątrz ściany fundamentowej i izolowana jakąś hydroizolacją? 2. Czy mogę poprowadzić bednarkę w słupie aż do attyki (dach płaski, wys. budynku 4m) i wyprowadzić ją dachu jako punkt przyłączeniowy pod uziemienie instalacji PV w przyszłości? Z góry dzięki za podpowiedzi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.06.2023 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 ad 1 - możesz.ad 2 - ... co ze złączami kontrolnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiet 08.06.2023 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Złącze kontrolne planowałem wyprowadzić na tyłach budynku... (odległość między punktem odnogi na dach a punktem kontrolnym to ok 12mb bednarki) aczkolwiek mogę też zrobić odnogę od bednarki w słupie i wyprowadzić na zewnątrz jeśli nie może być w innym punkcie. Bednarka jest puszczona jako zamknięty pierścień dookoła budynku w zbrojeniu ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.06.2023 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 (edytowane) Może ja coś źle zrozumiałem. Oczywiście, dla instalacji piorunochronnej złącza kontrolne jak najbardziej.I to dla każdego przewodu odprowadzającego.Dla instalacji PV niekoniecznie, z tym że uziomy, jeżeli sa oddzielne, powinny być połączone.Natomiast, jeżeli tylko i wyłącznie uziom dla celów ochrony przeciwporażeniowej - złącz kontrolnych nie potrzeba, za wyjątkiem GSW. Edytowane 8 Czerwca 2023 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiet 08.06.2023 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Tak, tylko ochrona przeciworażeniowa i wszystkie punkty połączone ze sobą pierścieniem z bednarki w ławach fund. GSW w kotłowni + punkt dodatkowy wyprowadzony za budynkiem. Świetnie, dzięki bardzo za pomoc pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.06.2023 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Czyli tworzy nam się uziom fundamentowy, o niebo lepszy niż otokowy na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts