rafaliwanski 10.06.2023 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 Cześć wszystkim, jestem na etapie wyboru nowego lokum i jako jedna z opcji pojawił się nieduży dom o powierzchni użytkowej 84m2 - konstrucja piętrowa, dwukondygnacyjna z wielospadowym dachem, niepodpiwniczony. Instalacja grzewcza i ciepłej wody zasialana jest pompą wody, elewacja grubości 20cm. Będąc na miejscu zidentyfikowałem pompę ciepła - Heiko Thermal (b) Plus 6. Czy ogólnie jest to ogrzewanie, które sprosta wymaganiom tego domu? Z jakiego kosztami (orientacyjnie) mogę się liczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.06.2023 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 "Duży dom" 84m2 na 2 konsygnacjach... Aha OK w sensie "apartament" 2 kondygnacyjny... i to jeszcze bliźniak OK nie mnie to oceniać.Jak 100% podłogówka i izolacja z 2022r (elewacja grubości 20cm mówi nic o ścianie i izolacji ) pompa raczej ogarnie, pytanie ile ludzi w domu bo trzeba cwu ogarnąć tą pompą. Koszty tyle ile dom musi wziąć + ilość osób które będą korzystały z ciepłej wody.Se ustawisz 25*C w domu może wynieść i 8000zł jak 22*C to może 4000zł. A jak masz grzejniki to musisz mieć gruby portfel. Zrobić profesjonalne OZC i będzie wiadomo a nie zgadywanie jak w totolotku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 13.06.2023 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Będąc na miejscu zidentyfikowałem pompę ciepła - Heiko Thermal (b) Plus 6. Czy ogólnie jest to ogrzewanie, które sprosta wymaganiom tego domu? Z jakiego kosztami (orientacyjnie) mogę się liczyć? Spokojnie da radę. Masz malutki domek. Ja na 150 m.kw. mam pompę 7kW i daje radę. Co do kosztów ogrzewania - wszystko zależy od ceny prądu, której wysokość ciężko jest przewidzieć w przyszłym roku. Myślę, że w 3000zł rocznie się zmieścisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.06.2023 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 (edytowane) rafaliwanski Zidentyfikowałem pompę ciepła - Heiko Thermal (b) Plus 6.Koniecznie OZC budynku,Dane pompy ; https://sklep.klimman.com.pl/uploads/heiko%20pompy/cechy-pompa-heiko.png Jakiej mocy ma pompę -bliźniak??? Edytowane 13 Czerwca 2023 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts