Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie od zielonego w temacie - kupno nowego domu / bliźniaka

rafaliwanski

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

jestem na etapie wyboru nowego lokum i jako jedna z opcji pojawił się nieduży dom o powierzchni użytkowej 84m2 - konstrucja piętrowa, dwukondygnacyjna z wielospadowym dachem, niepodpiwniczony. Instalacja grzewcza i ciepłej wody zasialana jest pompą wody, elewacja grubości 20cm. Będąc na miejscu zidentyfikowałem pompę ciepła - Heiko Thermal (b) Plus 6. Czy ogólnie jest to ogrzewanie, które sprosta wymaganiom tego domu? Z jakiego kosztami (orientacyjnie) mogę się liczyć?

"Duży dom" 84m2 na 2 konsygnacjach... Aha OK w sensie "apartament" 2 kondygnacyjny... i to jeszcze bliźniak OK nie mnie to oceniać.

Jak 100% podłogówka i izolacja z 2022r (elewacja grubości 20cm mówi nic o ścianie i izolacji ) pompa raczej ogarnie, pytanie ile ludzi w domu bo trzeba cwu ogarnąć tą pompą. Koszty tyle ile dom musi wziąć + ilość osób które będą korzystały z ciepłej wody.

Se ustawisz 25*C w domu może wynieść i 8000zł jak 22*C to może 4000zł. A jak masz grzejniki to musisz mieć gruby portfel.

Zrobić profesjonalne OZC i będzie wiadomo a nie zgadywanie jak w totolotku

Będąc na miejscu zidentyfikowałem pompę ciepła - Heiko Thermal (b) Plus 6. Czy ogólnie jest to ogrzewanie, które sprosta wymaganiom tego domu? Z jakiego kosztami (orientacyjnie) mogę się liczyć?

Spokojnie da radę. Masz malutki domek. Ja na 150 m.kw. mam pompę 7kW i daje radę.

Co do kosztów ogrzewania - wszystko zależy od ceny prądu, której wysokość ciężko jest przewidzieć w przyszłym roku.

Myślę, że w 3000zł rocznie się zmieścisz.