Adrian 93 11.06.2023 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Dzień dobry, potrzebuje pomocy, dom budowany 25lat temu, pęknięcia stropu nad salonem były od razu po ściągnięciu szalunku (podobno za wcześnie rozebrali) zrobili podparcie z dwóch belek ipe140 jedna podparta slupem, mieszkamy w tym domu od 15 lat, po tym czasie chciałem robić mieszkanie na górze po ściągnięciu wełny z podłogi zauważyłem ze pęknięcia są większe niż 15 lat temu, czy jest jakaś metoda wzmocnienia stropu by normalnie można było zrobić tam wylewkę i zamieszkać? w załączniku są zdjęcia. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.06.2023 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Jest to monolityczny strop żelbetowy ? Jedno czy dwukierunkowo zbrojony?Od góry jest widoczny góra płyty żelbetowej? Może zdjęcia nie oddają stanu rzeczywistego ale nie wygląda to aż tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian 93 11.06.2023 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 tak żelbetonowy, dwukierunkowo zbrojony, tak to zdjęcie z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian 93 11.06.2023 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 pęknięcia są do okoła zaznaczyłem na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.06.2023 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 (edytowane) tak żelbetonowy, dwukierunkowo zbrojony, tak to zdjęcie z góry.[ATTACH=CONFIG]465348[/ATTACH] Poz.4.0 to belki zespolone. Wyglądają na drewniane 3,8x2x15cm (3,8x30cm)w rozstawie co ok 100cm. Prostopadle do nich są stężenia 3,8x15cm. Edytowane 11 Czerwca 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian 93 11.06.2023 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Nic z tego nie rozumiem, jestem zielony w temacie, kogo mogę zawołać do pomocy? Takie rysunki tylko mam a belki w stropie nie są drewniane, cała plyta jest wylana z betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.06.2023 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Nic z tego nie rozumiem, jestem zielony w temacie, kogo mogę zawołać do pomocy? Takie rysunki tylko mam a belki w stropie nie są drewniane, cała plyta jest wylana z betonu Możliwe, że ktoś wykonał inny strop niż był zaprojektowany. Jest to zmiana bardzo istotna i możliwe, że nikt tego nowego stropu nie projektował a wykonawca wykonał wg własnego uznania. Prawdopodobnie wykonał bardzo źle bo zgłaszasz poważną usterkę a już wcześniej strop był dodatkowo podpierany. Poproś o pomoc konstruktora z uprawnieniami projektowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts