Patryk2 13.06.2023 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Dzień dobry,Nie mam dużego doświadczenia w pracach remontowych, ale budżet tez mam niewielki dlatego musze zając się remontem sam. W mieszkaniu w kamienicy chciałbym wyrównać podłogę pod panele. Robienie wylewki nie wchodzi w grę ze względu na czasochłonną procedurę, obciążenie stropu oraz koszty. Czytając różne strony trafiam głownie na propozycję montażu płyt OSB na legarach. Jednak to spowoduje kilkucentymetrowe podniesienie podłogi, czego chciałbym uniknąć. Nie zależy mi na idealnie równej podłodze. Chodzi o to, żeby powierzchnia była względnie płaska, a panele na niej nie uszkodziły się. Czy płyty OSB mógłbym przykręcić bezpośrednio do desek? Co o tym myślicie? Na ten moment nie dostrzegam co złego mogłoby się wydarzyć przez takie rozwiązanie, ale może Wy mi pomożecie?Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 15.06.2023 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 Możesz je przykręcić bezpośrednio do desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 15.06.2023 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 Sprawdź najpierw poziom tych desek. Jak duże różnice to kup sklejkę i pod osb daj paski sklejki . Jak podłoga jest płaska to po co osb? Jak do krzywej podłogi dasz osb to nadal będzie krzywo. Panel wybaczy do 1 cm, na 3 metrach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patryk2 19.06.2023 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Dzięki za odpowiedź. Czyli Andrzej733 sądzisz, że jesli nie ma odchyłów większych niż 1 cm to w ogole nie dawać płyty? Jaki podkład wtedy byłby najlepszy?A jeśli wiecej niż 1 cm to czy grubość OSb 12 mm wystarczy z racji tego, że będzie wiele punktów wsparcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts