Janek1987 13.06.2023 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Witam kolegów i koleżanki! Mam pytanie, kiedy można mówić, że prace zostały odebrane. Mówię o pracach "budowlanych" oraz o pracach typu wykończeniowe tzn. np umowa o dzieło? Czy zapłata za prace jest równoznaczna z odebraniem prac? Czy znacie może jakieś zapisy prawne?? Kiedy można mówić, że prace zostały odebrane i dalej, od tego momentu wiąże mnie z kontrahentem tzw. gwarancja?? Dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.06.2023 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Zależy jakie prace. Część prac potwierdzone jest np w dzienniku budowy wpisami inne można spisać protokół odbioru. Kwestia do dogadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1987 14.06.2023 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 A prace wykończeniowe, prace związane z umową o dzieło?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.06.2023 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 A prace wykończeniowe, prace związane z umową o dzieło?? A nie możesz sprecyzować tego pytania? O jakie prace chodzi ? Przecież jak ktoś wykonuje usługę to po jej zakończeiu następuje rozliczenie i faktura lub rachunek. Tak wiem że to element wymagany prawem nie zawsze realizowany to podpowiadam spisanie protokołu odbioru prac. Ciekawe tylko o jakie gwarancje pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patatay 14.06.2023 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Zapłata nie jest odebraniem robót tylko wywiązaniem się jednej strony z umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1987 14.06.2023 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Teoretycznie. Kładę u klienta płytki 60x120. Płytki idą poziomo bo takie były wytyczne. Prace zostały „odebrane” i rozliczone. Klient dzwoni do mnie za tydzień, ze się pomyliłem i płytki miały iść pionów. Wzywa mnie do naprawy… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.06.2023 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Teoretycznie. Kładę u klienta płytki 60x120. Płytki idą poziomo bo takie były wytyczne. Prace zostały „odebrane” i rozliczone. Klient dzwoni do mnie za tydzień, ze się pomyliłem i płytki miały iść pionów. Wzywa mnie do naprawy… Jesteś wykonawca w dniu zakończenia dajesz papier do podpisu w którym klient poświadcza ci wykonanie dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts