adamz 16.06.2023 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2023 (edytowane) Witam, zwracam się z pytaniem. Rok temu "fachowiec" wykańczał mi mieszkanie i pozostawił plamy po fudze na gresie https://www.merkurymarket.pl/produkt/gres-rock-antracite-60120,62528.html?gclid=CjwKCAjwkLCkBhA9EiwAka9QRtUrNyE_b4ZT6C4PbmNMHGol6sAmtQ5PlDEp72vpQOU-j-5saU3ZtRoCwLAQAvD_BwE Gres - taki jak na zdjęciu - szkliwiony. Fuga jaką wykorzystał to Mapei w proszku, która prawdopodobnie się wżarła w płytkę. Ale pewności, czy to fuga nie mam - bo to nie ja wykonywałem pracę. Po pół roku wprowadziłem się do mieszkania i byłem zapewniony, że Atlas SZOP pomoże w uporaniu się z plamą - niestety nie pomógł. Następnie kupiłem HG - też nie pomógł. Ostatni zakup - po konsultacji. fachowcem z MAPEI to proszek Keranet Crystal - też nie pomógł. Zaznaczam, że może coś źle robię - ale nie zajmuje się takimi rzeczami zawodowo. Na chwilę obecną na chemię wydałem 180 zł i nic nie pomogło - pytanie - czy jest coś co pomoże usunąć ? Wygląda to mniej więcej tak https://photos.app.goo.gl/36KbSq6dSXaQdR6P9 Edytowane 16 Czerwca 2023 przez adamz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydop 20.06.2023 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 A może to była fuga epoksydowa ?Spróbuj mechanicznie skrobać, np nozykiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chase3 24.06.2023 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2023 (edytowane) OK, mam cię w tym. Nadtlenek wodoru. Dużo tego. Moczyć. Opcje: Oksydowanie czyste. Zrób pastę z ciepłą wodą. Wklej go na zaprawę. Zostaw to tak długo, jak możesz. Okresowo spryskuj go wodą, aby był wilgotny. Spłucz, gdy plamy znikną poziom 40 Wywoływacz z punktu zaopatrzenia włosów, tylko mała buteleczka i soda oczyszczona. Zrób pastę. Wyszorować, spłukać. Jeśli masz twardą wodę, spróbuj sody oczyszczonej, tam jest boraks. To niesamowite. Wyczyściłem moją zardzewiałą toaletę https://tutuapp.uno/ https://vidmate.cool/ . Biedny jak ja czasami? Drzewo dolara, dwa. Butelki nadtlenku wodoru, pudełko mydła do pieczenia, wyciśnij wszystko, posyp wodą sodową wszędzie, weź mokrą szczotkę i kubek ciepłej wody z kroplą mydła do naczyń i wyszoruj trochę więcej, niż chcesz, ale to usuwa plamy, dzięki czemu łatwo utrzymać ją w czystości. Edytowane 24 Czerwca 2023 przez chase3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamz 24.06.2023 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2023 A może to była fuga epoksydowa ? Spróbuj mechanicznie skrobać, np nozykiem ? Była to fuga w proszku MAPEI 111 kolor. Kupowałem tę fugę mimo tego, że Pan z Merkury Market mówi, że płytka jest szkliwiona to powiedział, że ma otwarte pory czego nie bardzo rozumiem. Kiedy kupowałem płytki mówili, że nie ma potrzeby ich impregnować. Przejechałem kilka razy szczotką drucianą i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamz 24.06.2023 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2023 OK, mam cię w tym. Nadtlenek wodoru. Dużo tego. Moczyć. Opcje: Oksydowanie czyste. Zrób pastę z ciepłą wodą. Wklej go na zaprawę. Zostaw to tak długo, jak możesz. Okresowo spryskuj go wodą, aby był wilgotny. Spłucz, gdy plamy znikną poziom 40 Wywoływacz z punktu zaopatrzenia włosów, tylko mała buteleczka i soda oczyszczona. Zrób pastę. Wyszorować, spłukać. Jeśli masz twardą wodę, spróbuj sody oczyszczonej, tam jest boraks. To niesamowite. Wyczyściłem moją zardzewiałą toaletę. Biedny jak ja czasami? Drzewo dolara, dwa. Butelki nadtlenku wodoru, pudełko mydła do pieczenia, wyciśnij wszystko, posyp wodą sodową wszędzie, weź mokrą szczotkę i kubek ciepłej wody z kroplą mydła do naczyń i wyszoruj trochę więcej, niż chcesz, ale to usuwa plamy, dzięki czemu łatwo utrzymać ją w czystości. Dzięki za poradę. Na czym polegać ma oksydowanie ? Ostatniego akapitu nie bardzo rozumiem... dolara ? mydło do pieczenia ?? O co chodzi ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkycm 27.06.2023 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 (edytowane) Witam, zwracam się z pytaniem. Rok temu "fachowiec" wykańczał mi mieszkanie i pozostawił plamy po fudze na gresie https://www.merkurymarket.pl/produkt/gres-rock-antracite-60120,62528.html?gclid=CjwKCAjwkLCkBhA9EiwAka9QRtUrNyE_b4ZT6C4PbmNMHGol6sAmtQ5PlDEp72vpQOU-j-5saU3ZtRoCwLAQAvD_BwE Gres - taki jak na zdjęciu - szkliwiony. Fuga jaką wykorzystał to Mapei w proszku, która prawdopodobnie się wżarła w płytkę. Ale pewności, czy to fuga nie mam - bo to nie ja wykonywałem pracę. Po pół roku wprowadziłem się do mieszkania i byłem zapewniony, że Atlas SZOP pomoże w uporaniu się z plamą - niestety nie pomógł. Następnie kupiłem HG - też nie pomógł. Ostatni zakup - po konsultacji. fachowcem z MAPEI to proszek Keranet Crystal - też nie pomógł. Zaznaczam, że może coś źle robię - ale nie zajmuje się takimi rzeczami zawodowo. Na chwilę obecną na chemię wydałem 180 zł i nic nie pomogło - pytanie - czy jest coś co pomoże usunąć ? Wygląda to mniej więcej tak https://photos.app.goo.gl/36KbSq6dSXaQdR6P9 Hej, daj proszę znać czy udało Ci się uporać z problemem, przechodzę to samo... Edytowane 27 Czerwca 2023 przez minkycm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamz 27.06.2023 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Hej, daj proszę znać czy udało Ci się uporać z problemem, przechodzę to samo... niestety nie... szczerze, to nie mam czasu się z tym problem marzyć dalej sam. Atlas Szop nie pomógł, HG nie pomogło i Mapei Keranet Crystal również nie pomógł. Fliziarz skapitulował z usuwaniem przebarwień i zasugerował reklamacje płytek. W sumie wydałem około 180 zł i na tym poprzestanę na razie - chyba, że ktoś konkretnie napisze co należy zrobić. Oksydowania itp. o których ktoś pisał wyżej może skuteczne, ale nie poparte żadnymi dokładnymi wskazówkami - więc jeśli ktoś ma doświadczenie w tego typu sprawach to proszę o konkretne wskazówki i schemat działania. Więc podobna prośba, jeśli Ty uporasz się z problemem to daj znać proszę. Rozmawiałem z przedstawicielem producenta płytek - ktoś z Merkury Market i dowiedziałem się, że jest to wina fliziarza i na pewno nie uznają reklamacji jeśli ją złożę. Mimo wszystko reklamacje złożyłem i jak będę miał odmowę to wtedy będę podejmował dalsze decyzje.. Dla mnie dziwne jest to, że fuga, która powinna zejść z płytki nie schodzi. A przedstawiciele w sklepie zapewniali mnie, że jest ona szkliwiona i nie wymaga impregnacji. Właściwie chodzi tylko o jedną płytkę - której teraz na pewno nie zdecyduje się wykuwać. Właściwie patrząc na płytkę widzę, jakby była ona przebarwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts