mariolam 06/16/23 09:28 PM Zgłoś naruszenie Share Posted June 16, 2023 Dzień dobry.Mieszkam w budynku z piwnicami na poziomie zero (suterenami). Ocieplenie niestety zaczęłam trochę w niewłaściwej kolejności. Dom jest już ocieplony styropianem, ale zostawiłam 20 cm wolnej ściany. Chcę sensownie to dokończyć. Dlatego potrzebowałabym fachowej pomocy, a mianowicie.Na podstawie zasłyszanych i przeczytanych wcześniej informacji powinnam odkopać fundamenty około 1,5 m, następnie fundament oczyścić, nanieść dysperbent, przykleić styropian i go osiatkować, założyć folię kubełkową i zasypać ziemią.Ostatnio jednak przeczytałam, że jeżeli nie ma izolacji poziomej (a tego nie wiem), to nie powinno się nakładać dysperbentu.Tylko przykleić i osiatkować styropian. Ponadto jeżeli na ścianach nie ma wilgoci, to nie ma konieczności dawania folii kubełkowej, chociaż pewnie i tak ją założę, aby zabezpieczyć styropian.Jeszcze jedna wątpliwość, czy jeżeli nie mam piwnic w ziemi to muszę odkopywać i ocieplać metr fundamentu, czy wystarczy 40 cm (20 cm ściany i 40 cm fundamentu czyli płyta w poziomie).Proszę o poradę co faktycznie powinnam zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts