Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostka pod basen: podbudowa na piaszczystej działce

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam działkę, na której generalnie gleba jest piaszczysta. Do tego stopnia, że przy kopaniu szpilki przez 6 metrów wychodził piach. Żadnej gliny, woda po największych ulewach wsiąka w 5 minut. Woda z rynien płynnie znika w trawie.

Chcę położyć kostkę pod basen i zastanawiam się, czy muszę walić 25 cm cm podbudowy z piasku, czy wystarczy np. 10 cm podsypki piaskowo cementowej, zagęszczonej, a na to 5 cm piasku i kostka. Tym samym z 30 cm zrobiłbym 15 podbudowy. Czy to wystarczy?

I czy pod basen robić spadek jakiś minimalny, czy całkiem poziom? Wtedy po deszczu na kostce będzie mi stała woda...

• 2 weeks później...
Dzień dobry,

Mam działkę, na której generalnie gleba jest piaszczysta. Do tego stopnia, że przy kopaniu szpilki przez 6 metrów wychodził piach. Żadnej gliny, woda po największych ulewach wsiąka w 5 minut. Woda z rynien płynnie znika w trawie.

Chcę położyć kostkę pod basen i zastanawiam się, czy muszę walić 25 cm cm podbudowy z piasku, czy wystarczy np. 10 cm podsypki piaskowo cementowej, zagęszczonej, a na to 5 cm piasku i kostka. Czy muszę też zrobić miejsce na pompę Aquamonkey? Tym samym z 30 cm zrobiłbym 15 podbudowy. Czy to wystarczy?

I czy pod basen robić spadek jakiś minimalny, czy całkiem poziom? Wtedy po deszczu na kostce będzie mi stała woda...

Basen najlepiej budować razem z domem. Następnie należy określić cechy gleby, kierunek wiatru, aby wzdłuż niej ustawić basen oraz poziom wód gruntowych. Nie zapominaj, że w przypadku dużej puli musisz zebrać pakiet dokumentów i pozwoleń.