Mejt_ 18.06.2023 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Dzień dobry,Mam działkę, na której generalnie gleba jest piaszczysta. Do tego stopnia, że przy kopaniu szpilki przez 6 metrów wychodził piach. Żadnej gliny, woda po największych ulewach wsiąka w 5 minut. Woda z rynien płynnie znika w trawie. Chcę położyć kostkę pod basen i zastanawiam się, czy muszę walić 25 cm cm podbudowy z piasku, czy wystarczy np. 10 cm podsypki piaskowo cementowej, zagęszczonej, a na to 5 cm piasku i kostka. Tym samym z 30 cm zrobiłbym 15 podbudowy. Czy to wystarczy?I czy pod basen robić spadek jakiś minimalny, czy całkiem poziom? Wtedy po deszczu na kostce będzie mi stała woda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 19.06.2023 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Stawiałęś kiedyś wcześniej basen ? jeśli nie to powinieneś wiedzieć że basen powinno się stawiać na równym bez spadku bo będziesz miał obciążenie większe z jednej strony . U mnie stoi na piachu i daje radę więc u Ciebie na kostce tym bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.06.2023 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 . Chcę położyć kostkę pod basen i zastanawiam się, czy muszę walić 25 cm cm podbudowy z piasku, czy wystarczy np. 10 cm podsypki piaskowo cementowej, zagęszczonej, a na to 5 cm piasku i kostka. po co ten piasek? układaj kostkę na podsypce cem-piask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vei10370 03.07.2023 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Dzień dobry, Mam działkę, na której generalnie gleba jest piaszczysta. Do tego stopnia, że przy kopaniu szpilki przez 6 metrów wychodził piach. Żadnej gliny, woda po największych ulewach wsiąka w 5 minut. Woda z rynien płynnie znika w trawie. Chcę położyć kostkę pod basen i zastanawiam się, czy muszę walić 25 cm cm podbudowy z piasku, czy wystarczy np. 10 cm podsypki piaskowo cementowej, zagęszczonej, a na to 5 cm piasku i kostka. Czy muszę też zrobić miejsce na pompę Aquamonkey? Tym samym z 30 cm zrobiłbym 15 podbudowy. Czy to wystarczy? I czy pod basen robić spadek jakiś minimalny, czy całkiem poziom? Wtedy po deszczu na kostce będzie mi stała woda... Basen najlepiej budować razem z domem. Następnie należy określić cechy gleby, kierunek wiatru, aby wzdłuż niej ustawić basen oraz poziom wód gruntowych. Nie zapominaj, że w przypadku dużej puli musisz zebrać pakiet dokumentów i pozwoleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Pijowczyk 03.07.2023 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 po co ten piasek? układaj kostkę na podsypce cem-piask Robiłem dokładnie tak samo jak robiłem kostkę pod basen na ogródku działkowym u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts