silos 19.06.2023 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Witam Muszę tymczasowo zdemontować z balkonu jednostkę zewnętrzną klimatyzatora Sanyo typu Split SAP-CR94EHA współpracującą z jednostką wewnętrzną SAP-KR94EHA. Układ napełniony jest czynnikiem R410A i połączony dwoma rurkami miedzianymi (jedna cieńsza druga grubsza). Chciałem zdemontować tymczasowo tą jednostkę zewnętrzną z zachowaniem w jej sprężarce czynnika. Dawno temu widziałem jak serwisant na czas demontażu tego zestawu umiejętnie włączył ten zestaw i cały czynnik schował mu się w sprężarce tylko tego nie widziałem. Chciałem teraz powtórzyć ten eksperyment. Czy w tym celu powinienem włączyć urządzenie na chłodzenie i w dowolnym momencie któryś z zaworów na imbus zamknąć (wylotowy) i po kilku sekundach wyłączyć urządzenie aby nie doszło do rozerwania sprężarki, a większość czynnika znalazłoby się w kompresorze/sprężarce ? Dziękuję za wszelką odpowiedź. PozdrawiamM.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 20.06.2023 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 A co zrobisz z powietrzem w rurkach połączeniowych po ponownym połączeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 20.06.2023 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Zakręcasz imbusem zawór en duży potem odpalasz klimę ale koniecznie na chłodzeniu i po chwili sprężarka zacznie wydawać dziwne dźwięki to w tym momencie zakręcasz drugi zawór ten mniejszy imbusem i po sprawie , ale przed ponownym wypuszczeniem czynnika koniecznie próżnia do zrobienia więc wołasz fachmana lub pożyczysz vacumpompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 20.06.2023 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Odwrotnie, zakręcasz cieniutki przewód, na maksymalnym chłodzeniu, jak agregat wejdzie na wyższe obroty to zakręcasz gruby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 21.06.2023 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Odwrotnie, zakręcasz cieniutki przewód, na maksymalnym chłodzeniu, jak agregat wejdzie na wyższe obroty to zakręcasz gruby. Zgadza się omskło mi się ,pisząc myślałem o małym a wyszło jak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silos 23.06.2023 04:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Witam i dziękuję za odpowiedzi.Zrobiłem to z tym grubym ale i tak okazało się, że po 8-9 latach nie było już czynnika. W ciągu tych lat ubywało go powoli do zera.Z uwagi na to, że przy jednostce zewnętrznej przy tym zaworze grubym jest dodatkowy z boku zaworek to czy jest możliwość po skręceniu abym sobie sam nabił nowy czynnik jakimś jednorazowym zestawem jak do samochodów ? Parę lat temu jak montowałem i czynnik był w sprężarce to po zmontowaniu popuszczony był śrubunek chyba na grubym złączu tak aby czynnik sam wypchnął powietrze. Robiłem to tak na czuja.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.06.2023 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Musisz zrobić próżnię w układzie. Inaczej prosisz się o problemy. Chcesz tanio a skończy się awarią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 23.06.2023 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Ja to stary strucel i nie zależy ci na nim to podłącz butlę LPG do góry nogami na jakiejś wadze i wpuść taką ilść jaka pisze na obudowie i możesz przelać trochę ,często tak ludki robią i latają te klimy , chyba że to coś w miarę nowego to wołaj fachmana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 27.06.2023 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Tak, nabij LPG a później płacz, że na uszczelkach pójdzie. Gaz musi być taki do jakiego jest przystosowana sprężarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts