Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne/techniczne i wewnętrzne tej samej firmy

Recommended Posts

Witam,

Zależy mi, żeby kupić drzwi zewnętrzne/techniczne, które będą między garażem i przedpokojem oraz drzwi wewnętrzne tej samej firmy. Chciałbym, żeby była możliwość, aby drzwi do garażu od strony wewnętrznej miały taki sam frez i kolor (frez klasyczny, a kolor biały) jak reszta drzwi wewnętrznych, a od zewnętrznej mogą być w kolorze dębu lub innego drewna.

Jakich polecacie producentów, u których takie rozwiązanie jest możliwe i których zarówno drzwi wewnętrzne, jak i zewnętrzne są godne polecenia?

Wiem, że w ofercie interdoor jest taka opcja, ale poczytawszy różne opinie, mam wątpliwości co do tego producenta.

Jako że w podobnych wątkach często jest pytanie o budżet. Będzie 7 sztuk drzwi wewnętrznych + jedne do garażu i budżet na całość z montażem to około 25-30tys., ale dobrze jakby się udało zmieścić bliżej dolnej granicy.

Co proponują w salonach drzwiowych? Nie ma sensu się rozpisywać jak masz już coś przedyskutowane / odrzucone. Mnie zastanawia, czy te drzwi od strony garażu muszą (napisałeś mogą) mieć inny kolor niż biały - taki zróżnicowany kolor na jednych drzwiach mocno ogranicza wybór/ podnosi wycenę.

Najczęściej wybierane u mnie:

- drzwi takie same jak pozostałe, tyle że ew. wzmocnione płytą i dołożona uszczelka opadająca + ew. zamek na wkładkę.

- zwykłe drzwi stalowe lub inne wejściowe w kolorze i wzorze podobnym do pozostałych. To opcja szczelniejsza i bezpieczniejsza.

Tylko nie wiem czego Ty oczekujesz poza określeniem techniczne i określonym wyglądem?

Co proponują w salonach drzwiowych? Nie ma sensu się rozpisywać jak masz już coś przedyskutowane / odrzucone.

Do tej pory zaproponowano mi tylko interdoor. Wczoraj poprosiłem jeszcze o wycenę drzwi firmy Barański i czekam na odpowiedź. W zbyt wielu salonach też nie byłem.

Mnie zastanawia, czy te drzwi od strony garażu muszą (napisałeś mogą) mieć inny kolor niż biały - taki zróżnicowany kolor na jednych drzwiach mocno ogranicza wybór/ podnosi wycenę.

Biały od garażu odpada ze względu na to, że będzie się szybko brudził. Prędzej wchodzi w grę od przedpokoju kolor taki jak na zewnątrz - wtedy pewnie bym się zdecydował na takie drzwi jak główne wejściowe (bo inaczej w przedpokoju by były 3 różne drzwi). Zostawiam to jednak jako opcję awaryjną i na razie szukam opcji takiej, że drzwi od środka są białe, a od zewnątrz w kolorze drewna.

Tylko nie wiem czego Ty oczekujesz poza określeniem techniczne i określonym wyglądem?

Chciałbym, żeby te drzwi spełniały podobne parametry jak moje główne drzwi wejściowe (Delta Perfect 68XL), czyli:

- antywłamaniowóść min. RC2 (delta perfect chyba mają nawet RC3, ale RC2 myślę, że wystarczy)

- akustyka min. 30db (chyba nie jest to dużo i wolałbym lepszy ten parametr, ale nie ma chyba sensu inwestować w wyższe parametry niż mają drzwi wejściowe, bo i tak nie będzie słychać różnicy)

- przenikalność ciepła max 0.9-1.2

Od zamontowania takich samych drzwi do garażu jak wejściowe odciąga mnie też brzydko wyglądający próg do tych drzwi delty - aluminiowy element, który na zewnątrz domu wygląda jeszcze ok, ale z kaflekami w garażu już chyba będzie wyglądał średnio.