Glade89 21.06.2023 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Jestem na etapie projektowania domu. Obecnie nie mam przyznanej kategorii szkód tj. "Górotwór uśpiony" według wug-u ale jeszcze 2 lata temu była 3 kat. ,a wcześniej i 4 kat.Przez lata pojawiały się bardzo poważne deformacje nieciągłe np. rozrywało metalowy płot z podmurówka z żelbetu nawet na 10÷15 cm. Lub rozebrałem duży budynek gospodarczy ze względu na szkody górnicze nie nadające się do naprawy. Obawiam się że w przyszłości coś podobnego mogłoby się powtórzyć..I tu pojawia się pytanie- co z tarasem?Robić? Jeśli tak to czy w ramach plyty fundamentowej czy z dylatacją? Jeśli z dylatacja to co z zadaszeniem..Wolałbym nie wydłużać płyty o taras (koszta).Chyba że olać taras i postawić na altankę co będzie bezpieczniejszym rozwiązaniem.Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.06.2023 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Nie piszą kiedy uśpiony się obudzi? Taras oddylatuj od budynku.Budynek zaprojektujesz wg zasad dla starych kategorii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glade89 22.06.2023 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Tak myślę że pod 3 kat. szkód ,na płycie. Też wydaje mi się najlepszą opcją dylatacja. Obawiam się jednak "rozjeżdżania" obu konstrukcji a przecież dach trzeba jakoś zamocować do budynku i do tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts