Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć w kanale w garażu

Parabol

Recommended Posts

Zakupiłem garaż w zabudowie szeregowej. Garaż jest bez ogrzewania czy też izolacji. Ma on już ponad 40 lat i raczej nie jest to szczyt sztuki budowlanej. Centralnie w garażu jest kanał z dosyć solidnego zbrojonego betonu. Oprócz tego jest zbrojona wylewka już z mniej solidnego materiału. Wylewka częściowo zniszczona zapewne przez wilgoć. Tam gdzie zamieniła się w pył zbrojenie jest niemal kompletnie przerdzewiałe. To zapewne wina przeciekającego dachu ale ten problem jest już rozwiązany. Wylewka jest sucha. Kanał był przykryty deskami, które usunąłem, bo taka komora świetnie utrzymywała wilgoć. Po odsłonięciu sporo "pyłu" zmiotłem że ścian i podłogi w kanale. To zniszczony zapewne przez wilgoć beton. Po wyniesieniu wszystkiego już kilka tygodni wszystko schnie ale wygląda na to, że podłoga i ok 1/3 ścian kanału już raczej nie wyschnie i myślę, że bierze wilgoć z gruntu, bo izolacji tam na 99% nie ma. Czy da się coś z tym zrobić? Wiadomo, że zrobienie izolacji kanału od zewnątrz nie wchodzi w grę. Pomijając już zapach wilgoci w garażu martwi mnie to, że ta wilgoć będzie stopniowo niszczyć ten beton a ja co jakiś czas będę zmiatał kolejną warstwę "pyłu".

• 4 weeks później...

"Nie mam już pomysłów na to. "

stfurca też nie miał, jak stforzył fizykę.

Zresztą...

Jak tforzył to nie uwzględniał kanałów samochodowych, bo samochodów nie było.

Pomyśl o deskach plastikowych do budowy tarasu.

Albo o kratach metalowych na podesty.

A tak jak jest - to pretensje w kościele co niedziela mozna artykuować.

Adam M.

Zdejmij te dechy i omaż olejem lnianym.

Wyschną to ułożysz i starczy na jakiś czas.

Olej lniany to naturalny polimer. Dobrze zabezpiecza i konserwuje drewno.

Jak problem Cię wkurza, to wstaw do kanału kaloryfer-olejak i zostaw właczony na stałe.

Adam M.

Czy faktycznie impregnat do betonu poradzi sobie z wilgocią? Również mam kanał, który zabezpieczony jest deskami. Co chwilę trzeba je wymieniać, bo z wilgoci robią się bardzo miękkie i stają się niebezpieczne. Nie mam już pomysłów na to.

Co masz za tymi deskami? Beton ?

Co ile wymieniasz deski?

Masz rację.

Lepiej jest dać deski z rozstawem. Może ściany będą trochę wysychać.

Trzeba zaimpregnować deski i ponawiać impregnację lub wymieniać deski co jakiś czas..

Można też dać jakiś wentylatorek o pozostawić otwarte drzwi dla lepszej wentylacji.

Żadnej wentylacji!!!

Tam ściany mają około 11-14stC.

Napuścisz wilgotnego 22-25stC to wszystko płacze!

Zimą jest odwrotnie.

Dechy mają 5stC a ściany betonowe 11-14stC i są wilgotne od ziemi.

Wtedy dechy płaczą i butwieją.

Tylko dobry impregnat lub dechy kompozytowe (takie jak na tarasy).

Też mam kanał i też mam te objawy.

Adam M.

Bo należy wysuszyć a nie kisić wilgoć i cudować z niby "mokrym" letnim powietrzem

To zapewne wina przeciekającego dachu ale ten problem jest już rozwiązany. Wylewka jest sucha.

Kanał był przykryty deskami, które usunąłem, bo taka komora świetnie utrzymywała wilgoć.

Po odsłonięciu sporo "pyłu" zmiotłem że ścian i podłogi w kanale. To zniszczony zapewne przez wilgoć beton. Po wyniesieniu wszystkiego już kilka tygodni wszystko schnie ale wygląda na to, że podłoga i ok 1/3 ścian kanału już raczej nie wyschnie i myślę, że bierze wilgoć z gruntu, bo izolacji tam na 99% nie ma. .