Parabol 22.06.2023 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Zakupiłem garaż w zabudowie szeregowej. Garaż jest bez ogrzewania czy też izolacji. Ma on już ponad 40 lat i raczej nie jest to szczyt sztuki budowlanej. Centralnie w garażu jest kanał z dosyć solidnego zbrojonego betonu. Oprócz tego jest zbrojona wylewka już z mniej solidnego materiału. Wylewka częściowo zniszczona zapewne przez wilgoć. Tam gdzie zamieniła się w pył zbrojenie jest niemal kompletnie przerdzewiałe. To zapewne wina przeciekającego dachu ale ten problem jest już rozwiązany. Wylewka jest sucha. Kanał był przykryty deskami, które usunąłem, bo taka komora świetnie utrzymywała wilgoć. Po odsłonięciu sporo "pyłu" zmiotłem że ścian i podłogi w kanale. To zniszczony zapewne przez wilgoć beton. Po wyniesieniu wszystkiego już kilka tygodni wszystko schnie ale wygląda na to, że podłoga i ok 1/3 ścian kanału już raczej nie wyschnie i myślę, że bierze wilgoć z gruntu, bo izolacji tam na 99% nie ma. Czy da się coś z tym zrobić? Wiadomo, że zrobienie izolacji kanału od zewnątrz nie wchodzi w grę. Pomijając już zapach wilgoci w garażu martwi mnie to, że ta wilgoć będzie stopniowo niszczyć ten beton a ja co jakiś czas będę zmiatał kolejną warstwę "pyłu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.06.2023 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Obejrzyj i coś sobie wybierz.https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=impregnaty+do+betonu W dużym stopniu problem rozwiążesz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parabol 23.06.2023 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Dzięki. Rozumiem, że to wnika w beton i przynajmniej od wewnątrz na jakiejś tam części betonu wgłąb zabezpieczy go przed wnikaniem wody co da szansę na pozbycie się jawnej wilgoci, którą czuć na ścianach i podłodze kanału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.06.2023 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Zadzwoń do tej firmy i poproś o dobór odpowiedniego preparatuhttps://hydrostop.pl/kontakt PoczytajSPOSOBY USZCZELNIANIA KONKRETNYCH - ISTNIEJĄCYCH BUDOWLIhttps://hydrostop.pl/70-Sposoby-uszczelniania-konkretnych---istniejacych-budowli https://hydrostop.pl/katalog?gclid=CjwKCAjwhdWkBhBZEiwA1ibLmJMyXDpS0cRwUWfxC0DvsXOSxOk-K1eWa6XAVr07EeO0DFC0VjU9FhoC4UsQAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruzam 19.07.2023 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Czy faktycznie impregnat do betonu poradzi sobie z wilgocią? Również mam kanał, który zabezpieczony jest deskami. Co chwilę trzeba je wymieniać, bo z wilgoci robią się bardzo miękkie i stają się niebezpieczne. Nie mam już pomysłów na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.07.2023 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 "Nie mam już pomysłów na to. " stfurca też nie miał, jak stforzył fizykę.Zresztą...Jak tforzył to nie uwzględniał kanałów samochodowych, bo samochodów nie było.Pomyśl o deskach plastikowych do budowy tarasu.Albo o kratach metalowych na podesty.A tak jak jest - to pretensje w kościele co niedziela mozna artykuować. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.07.2023 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Zdejmij te dechy i omaż olejem lnianym.Wyschną to ułożysz i starczy na jakiś czas.Olej lniany to naturalny polimer. Dobrze zabezpiecza i konserwuje drewno. Jak problem Cię wkurza, to wstaw do kanału kaloryfer-olejak i zostaw właczony na stałe. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.07.2023 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 Czy faktycznie impregnat do betonu poradzi sobie z wilgocią? Również mam kanał, który zabezpieczony jest deskami. Co chwilę trzeba je wymieniać, bo z wilgoci robią się bardzo miękkie i stają się niebezpieczne. Nie mam już pomysłów na to. Co masz za tymi deskami? Beton ? Co ile wymieniasz deski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.07.2023 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Powietrze. Wymienia jak nadgniją... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.07.2023 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2023 Masz rację.Lepiej jest dać deski z rozstawem. Może ściany będą trochę wysychać.Trzeba zaimpregnować deski i ponawiać impregnację lub wymieniać deski co jakiś czas.. Można też dać jakiś wentylatorek o pozostawić otwarte drzwi dla lepszej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2023 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Żadnej wentylacji!!!Tam ściany mają około 11-14stC.Napuścisz wilgotnego 22-25stC to wszystko płacze!Zimą jest odwrotnie.Dechy mają 5stC a ściany betonowe 11-14stC i są wilgotne od ziemi.Wtedy dechy płaczą i butwieją.Tylko dobry impregnat lub dechy kompozytowe (takie jak na tarasy).Też mam kanał i też mam te objawy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.07.2023 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 A może to świeże "wilgotne" powietrze jest mniej wilgotne niż to w tym kanale? Sprawdzałeś wilgotność jednego i drugiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2023 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Po co?Albo ten kanał jest "suchy" - bez podciekania wód gruntowych, wtedy jest normalnie mokry albo to staw dla karpia.Problem znany tak długo jak długo kanały się robiło. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.07.2023 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 Bo należy wysuszyć a nie kisić wilgoć i cudować z niby "mokrym" letnim powietrzem To zapewne wina przeciekającego dachu ale ten problem jest już rozwiązany. Wylewka jest sucha. Kanał był przykryty deskami, które usunąłem, bo taka komora świetnie utrzymywała wilgoć. Po odsłonięciu sporo "pyłu" zmiotłem że ścian i podłogi w kanale. To zniszczony zapewne przez wilgoć beton. Po wyniesieniu wszystkiego już kilka tygodni wszystko schnie ale wygląda na to, że podłoga i ok 1/3 ścian kanału już raczej nie wyschnie i myślę, że bierze wilgoć z gruntu, bo izolacji tam na 99% nie ma. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts