Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż, budynek gospodarczy a mieszkanie w nim na czas budowy domu ?

SebastianM94

Recommended Posts

Cześć. Zacznę od tego, że mam świadomość, iż mój pomysł jest dziwny. Ale do rzeczy. Kupiłem działkę budowlaną z zamiarem postawienia na nim domu (70m2 na zgłoszenia). Planuję też zbudować na nim garaż (35m2). Obecnie wynajmuję mieszkanie za które płacę co miesiąc 2700-2800zł (32m2 z małym ogrodem). Przyszło mi na myśl, aby zacząć na działce od budowy garażu i w nim po prostu zamieszkać. Chciałbym zapytać się jak można rozwiązać to prawnie bo z tego co wiem to w garażu legalnie mieszkać nie można. Chciałbym teraz wykorzystać ten budynek do mieszkania, a potem żeby służył jako zwykły garaż. Z zalet - nie musiałbym dojeżdżać codziennie na budowę, nie musiałbym wynajmować toitoi na czas budowy, nie martwiłbym się o pozostawione narzędzia czy zakupione materiały budowlane oraz mógłbym się cieszyć urokami zakupionej działki :) . Metraż nie robi mi problemu bo mieszkam teraz w 32m2.. :) w optymistycznej wersji budowa domu potrwa ok 7-9 miesięcy ale wiadomo, że zawsze się coś przeciągnie itp. Licząc więc nawet te 12 miesięcy to na dalszy wynajem mieszkania wydam 33600 zakładając, że czynsz nie wzrośnie, a jest na to spora szansa :) za te pieniądze równie dobrze mógłbym postawić już ten garaż i tam mieszkać (dodam, że wszystkie prace wykonam sam wraz z pomocą kilku osób, a dodatkowo meble i rzeczy do łazienki jak wc, kabina prysznicowa, pralka lodówka itp już mam - więc chodzi głównie o koszt kupienia drewna na ściany szkieletowe ocieplenia, dachu itp). Czy macie może jakieś pomysły jak rozwiązać to prawnie ? Ewentualnie jaka kara grozi za zamieszkanie w garażu nie mówiąc o tym nikomu.

To już nie lepiej przywieść takie coś?:

https://www.google.com/search?q=domek+holenderski+ca%C5%82oroczny&oq=domek+hol&aqs=chrome.2.69i57j0i433i512j0i131i433i512j0i433i512j0i512l6.5364j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Nawet jeśli miałbyś to później odsprzedać.

Media już są na działce?

Jak masz zamiar przetrwać tam zimę?

SebastianM94

Garaż to garaż, a dom mieszkalny to dom mieszkalny. Dwa różne obiekty budowlane dedykowane do takich, a nie innych funkcji użytkowych ( garażowania samochodu, czy też funkcji mieszkalnej ), tym samym w stosunku do nich są różne wymagania prawne, różne przepisy budowlane i wymogi dla garażu, czy też budynku mieszkalnego jednorodzinnego.

Możesz na działce wybudować ( zgodnie z projektem ) np. garaż jednostanowiskowy. To czy będziesz w nim pomieszkiwał na czas budowy ( bez doświetlenia, wody, kanalizacji, ogrzewania, kuchni, łazienki, toalety, ... ) to już kompletnie Twoja sprawa. Ludzie mieszkają ( lub " pomieszkują " ) niekiedy w bardzo dziwnych miejscach.