Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniana wiata na drzewo

Recommended Posts

Idzie wiosna :D więc planuję robotę. Chcę postawić wiatę na drzewo do kominka i mam już koncepcję, tylko nie mam pojęcia jakie przekroje belek drewnianych przyjąć.

Może ktoś ma doświadczenie lub adresy stron z podobnymi budowlami - z góry dziękuję.

Ma to być w kształcie prostokąta z dachem dwuspadowym. Wsparte na 6 stojących palach, boki konstrykcji ażurowej (przewiewnej) Kąt dachu jakieś 35 stopni.

(...)Sam będę składował pod okapem domu ( szer. 80 cm + rynny ), ale chyba zabraknie mi miejsca i trzeba będzie coś dostawić :-? (...)

Oj zabraknie, zabraknie, chyba że masz dłuższą ścianę niż ja (9m) albo mniej drzewa potrzebujesz (ja mam 10mb). A dach mam o 10 cm więcej niż Ty. I mieści się pod nim, z trudem połowa drewna.

Inna sprawa że nie daję wyżej niż do ramion i nie opieram o ścianę (po co mam niszczyć tynk) :D

Dodatkowo drewutnia będzie o tyle lepsza że łatwiej dosuszy drzewo. U mnie jest akurat tak że dom zasłania drewno od strony najczęstszych wiatrów. To lepiej - bo mniej moknie - ale gorzej gdyż wolniej schnie.

Co do walorów estetycznych - to pomimo wszystko taka drewutnia chyba jest jednak (a przynajmniej może być) - ładniejszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam

Do wykorzystania mam 8,5 a na ścianie będą płyki klinkierowe, wys. zasięg ramion, czyli 8,5 x 2,0 x 0,7 ( 2 x 35 cm ) m co daje nam ......

oczywiście pociętego drewna,

a na sezon ( przyszły, ale opał zacznę gromadzić wcześniej ) to ma być

jakieś 14 - 15 m3. Teoretycznie :-?

U mnie jest to drugie - narażone na zachodnie deszcze :( , ale w przejściu

:D gdzie schnie błyskawicznie :D

J

Do wykorzystania mam 8,5 a na ścianie będą płyki klinkierowe, wys. zasięg ramion, czyli 8,5 x 2,0 x 0,7 ( 2 x 35 cm ) m co daje nam ......

oczywiście pociętego drewna,

a na sezon ( przyszły, ale opał zacznę gromadzić wcześniej ) to ma być

jakieś 14 - 15 m3. Teoretycznie :-?

U mnie jest to drugie - narażone na zachodnie deszcze :( , ale w przejściu

:D gdzie schnie błyskawicznie :D

J

No to teoretycznie wychodzi Ci 12 mp. Może będzie OK.

Pozdrawiam

(też J ;-) )

• 3 months później...