niciacia 07.01.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Idzie wiosna więc planuję robotę. Chcę postawić wiatę na drzewo do kominka i mam już koncepcję, tylko nie mam pojęcia jakie przekroje belek drewnianych przyjąć. Może ktoś ma doświadczenie lub adresy stron z podobnymi budowlami - z góry dziękuję. Ma to być w kształcie prostokąta z dachem dwuspadowym. Wsparte na 6 stojących palach, boki konstrykcji ażurowej (przewiewnej) Kąt dachu jakieś 35 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.01.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Nie wiem jakiej wielkości planujesz wiatę, ale jeśli oprzesz ją na przekroju7x7 cm to wystarczy. Zajrzyj do "Majstra" tam coś ostatno było nt. wiat garażowych, temat podobny, to i pewnie znjadziesz coś dla siebie !pozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.01.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 My mamy na 10-tkach Lubię bardzo stabilne konstrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 07.01.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Pamiętaj - 10 m^2 bez pozwolenia tylko zgłoszenie. Możesz zajechać do dowolnego marketu i tam sobie obejrzeć i pomierzyć A w Majstrze rzeczywiście były różne wiaty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.01.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Majka A jaka konstrukcja i wielkość ? Sam będę składował pod okapem domu ( szer. 80 cm + rynny ), ale chyba zabraknie mi miejsca i trzeba będzie coś dostawić Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 07.01.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 (...)Sam będę składował pod okapem domu ( szer. 80 cm + rynny ), ale chyba zabraknie mi miejsca i trzeba będzie coś dostawić (...) Oj zabraknie, zabraknie, chyba że masz dłuższą ścianę niż ja (9m) albo mniej drzewa potrzebujesz (ja mam 10mb). A dach mam o 10 cm więcej niż Ty. I mieści się pod nim, z trudem połowa drewna. Inna sprawa że nie daję wyżej niż do ramion i nie opieram o ścianę (po co mam niszczyć tynk) Dodatkowo drewutnia będzie o tyle lepsza że łatwiej dosuszy drzewo. U mnie jest akurat tak że dom zasłania drewno od strony najczęstszych wiatrów. To lepiej - bo mniej moknie - ale gorzej gdyż wolniej schnie. Co do walorów estetycznych - to pomimo wszystko taka drewutnia chyba jest jednak (a przynajmniej może być) - ładniejszym rozwiązaniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.01.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Do wykorzystania mam 8,5 a na ścianie będą płyki klinkierowe, wys. zasięg ramion, czyli 8,5 x 2,0 x 0,7 ( 2 x 35 cm ) m co daje nam ...... oczywiście pociętego drewna, a na sezon ( przyszły, ale opał zacznę gromadzić wcześniej ) to ma być jakieś 14 - 15 m3. Teoretycznie U mnie jest to drugie - narażone na zachodnie deszcze , ale w przejściu gdzie schnie błyskawicznie J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 07.01.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Do wykorzystania mam 8,5 a na ścianie będą płyki klinkierowe, wys. zasięg ramion, czyli 8,5 x 2,0 x 0,7 ( 2 x 35 cm ) m co daje nam ...... oczywiście pociętego drewna, a na sezon ( przyszły, ale opał zacznę gromadzić wcześniej ) to ma być jakieś 14 - 15 m3. Teoretycznie U mnie jest to drugie - narażone na zachodnie deszcze , ale w przejściu gdzie schnie błyskawicznie J No to teoretycznie wychodzi Ci 12 mp. Może będzie OK. Pozdrawiam (też J ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
horsenet 07.01.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 a co na dach takiej wiatki? Postawiłam sobie na zimę tzw prowizorke. Po zimowych sztormach z prowizorki została jedna ściana i kawałek dachu więc na wiosnę trzeba zrobić porzadną drewutnię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.01.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2005 Majka A jaka konstrukcja i wielkość ? Pozdro J zobacz na zdjęcie /mam tylko jedne w albumie / http://foto.onet.pl/upload/11/77/_375490_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 08.01.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2005 ..... no, no, przy takiej "wiatce" to nic dziwnego że konstrukcja solidna Gratuluje ! Horsenet Najtaniej ( i najłatwiej ) wyjdzie chyba bitumiczna ? Miłego weekendu J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
horsenet 10.01.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 A wytrzyma takie wiatry, jak wczoraj? Mi wywiało pół podwórka - dodam okolice Szczecina... wiało jak diabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.01.2005 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 Nasza wiata wytrzymała wiatr huraganowy sprzed 2 miesięcy. A połozylo nam 2 duże /4 i 6m/ drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
horsenet 10.01.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2005 znaczy chyba zdecyduję się na blachę i porządną drewnianą konstrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 18.04.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Pytanie głównie do Majki, bo widzę, że budowa już poza Tobą, ale również do innyc, jeśli mogą pomócW jaki sposób osadziliście słupki do tej wiaty w gruncie i w jaki sposób jest ona przytwierdzona do budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts