Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Potrzebuję dołożyć gniazdko 230V na zewnątrz, tj. na elewacji. Przewód prowadzony będzie od rozdzielnicy piwnicą, a następnie przez ścianę na zewnątrz. Czy mogę do tego celu użyć przewodu YDYp czy powinien być YKY?

Drugie pytanie, dotyczy przewodu do bramy - tutaj nie ma wątpliwości, powinien być kabel ziemny (YKY). Pytanie brzmi natomiast czy istnieje taki (YKY lub inny odpowiednik) ale płaski, tak aby łatwiej się go układało w piwnicy (zanim wyjdzie na zewnątrz)? Czy niestety pozostaje mi zabawa w podkuwanie?

W jakich warunkach planujesz poprowadzić ten przewód do gniazda na elewacji? To będzie podtynkowo, w korytku, natynkowo?

Kabli YKY nie ma w wersji płaskiej.

Pozdrawiam Łukasz

Piwnicą, następnie przewiert przez ścianę zewnętrzną i na zewnątrz do góry (skuję tynk, położe przewód i zakleję bruzdę jakimś klejem, prawdopodobnie do betonu komurkowego), następnie spod tynku bezpośrednio do puszki elewacyjnej (taka docieplona styropianem).
  • 3 weeks później...
Piwnicą, następnie przewiert przez ścianę zewnętrzną i na zewnątrz do góry (skuję tynk, położe przewód i zakleję bruzdę jakimś klejem, prawdopodobnie do betonu komurkowego), następnie spod tynku bezpośrednio do puszki elewacyjnej (taka docieplona styropianem).

Czy jeśli położę go w peszlu, to mogę użyć zwykłego YDYp?

• 2 weeks później...
Czy jeśli położę go w peszlu, to mogę użyć zwykłego YDYp?

Możesz i bez peszla. Wyrzućcie tego peszla z głowy, on chroni jedynie od napręzeń mechanicznych, czasem (w ścianach g/k) od skaleczeń izolacji przy profilach konstrukcyjnych. A nie jest i nie może być uznawany za izolację tym bardziej od wody.