radziula 26.06.2023 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2023 Cześć, Potrzebuję dołożyć gniazdko 230V na zewnątrz, tj. na elewacji. Przewód prowadzony będzie od rozdzielnicy piwnicą, a następnie przez ścianę na zewnątrz. Czy mogę do tego celu użyć przewodu YDYp czy powinien być YKY? Drugie pytanie, dotyczy przewodu do bramy - tutaj nie ma wątpliwości, powinien być kabel ziemny (YKY). Pytanie brzmi natomiast czy istnieje taki (YKY lub inny odpowiednik) ale płaski, tak aby łatwiej się go układało w piwnicy (zanim wyjdzie na zewnątrz)? Czy niestety pozostaje mi zabawa w podkuwanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K-DOM_Instalacje 28.06.2023 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 W jakich warunkach planujesz poprowadzić ten przewód do gniazda na elewacji? To będzie podtynkowo, w korytku, natynkowo?Kabli YKY nie ma w wersji płaskiej. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 29.06.2023 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Piwnicą, następnie przewiert przez ścianę zewnętrzną i na zewnątrz do góry (skuję tynk, położe przewód i zakleję bruzdę jakimś klejem, prawdopodobnie do betonu komurkowego), następnie spod tynku bezpośrednio do puszki elewacyjnej (taka docieplona styropianem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 14.07.2023 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2023 Piwnicą, następnie przewiert przez ścianę zewnętrzną i na zewnątrz do góry (skuję tynk, położe przewód i zakleję bruzdę jakimś klejem, prawdopodobnie do betonu komurkowego), następnie spod tynku bezpośrednio do puszki elewacyjnej (taka docieplona styropianem). Czy jeśli położę go w peszlu, to mogę użyć zwykłego YDYp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 28.07.2023 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Czy jeśli położę go w peszlu, to mogę użyć zwykłego YDYp? Możesz i bez peszla. Wyrzućcie tego peszla z głowy, on chroni jedynie od napręzeń mechanicznych, czasem (w ścianach g/k) od skaleczeń izolacji przy profilach konstrukcyjnych. A nie jest i nie może być uznawany za izolację tym bardziej od wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts