Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zepsuta pompa gruntowa

ekopompiarz

Recommended Posts

Czesc,

Niedawno, po wielkich przejściach i perturbacjach (o których kiedyś napisze osobno) zamontowano mi w lutym tego roku pompę ciepłą gruntową pewnej polskiej firmy. Montował producent. Niedawno zepsuło się dolne źródło, a dokładniej coś pękło i jest nieszczelność. Dolne źródło jest poziome.

Producent był "naprawić" dolne źródło (coś tam sklejał klejem do propylenu) w studzience. Po pierwsze wydaje mi się, że sklejanie czegokolwiek w takiej instalacji to "druciarstwo", ale nie mam żadnej ekspertyzy w tym temacie i zastanawiam się czy to zgodne ze sztuką ?

Po drugie po tej naprawie dalej cieknie, a do ziemi dostaje się płyn..

Dopiero niedawno teren po wykopach został porządnie zarównany i nawieziony, posiana trawa etc. dlatego jest to dla mnie poważny problem. Do tego na działce mam mnóstwo drzew owocowych (a chcę więcej).

Zatanawiam się jakie może być skażenie gruntu i jak to sprawdzić (w zapewnienia producenta, że płyn jest ekologiczny nie wierzę wcale) Jak przywrócić glebę do normy ?

Jak to powinno być naprawione ?

Wszelkie sugestie mile widziane.

Producent był "naprawić" dolne źródło (coś tam sklejał klejem do propylenu) w studzience.

- Po pierwsze wydaje mi się, że sklejanie czegokolwiek w takiej instalacji to "druciarstwo", ale nie mam żadnej ekspertyzy w tym temacie i zastanawiam się czy to zgodne ze sztuką ?

- Po drugie po tej naprawie dalej cieknie, a do ziemi dostaje się płyn.. .

Wszelkie łączenia rur to potencjalne miejsca przecieku;

- dlatego nie należy robić ich w gruncie,

- połączenia, np. rury z zaworami wykonywać w studzienkach, gdzie będą dostępne bez odkopywania,

- rura musi być dobrej jakości , trzeba uważać by nie uszkodzić jej w czasie układania,

Poczytaj – zastosuj ;

https://blog.karbon.com.pl/pc-gruntowa/gleboka-studzienka-do-pompy-ciepla-gleboko-kopana/ -

https://sprzedajemy.pl/kompaktowa-studzienka-mikro-dolne-zrodlo-grunt-pompy-ciepla-jedrzejow-2-a1d299-nr66623335