Michu21 01.07.2023 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Witam, potrzebuję pomocy w sprawie wykonania szalunku oraz wylania fundamentu pod ogrodzenie. Problem z którym się zmagam to szerokość fundamentu, który miejscami przekracza 40cm. Po kolei, ziemia na mojej działce pomieszana jest z gruzem i kamieniami, operator mini koparki musiał się naszarpać trochę, żeby wszystko to powyciągać, a dodatkowo dokładnie obok szedł fundament starego ogrodzenia. Co za tym idzie nie mógł wykonać prostego wykopu i miejscami szerokość otworu to nawet 0,5m, ja potrzebuję fundament o szerokości 20-25cm. Co mogę zrobić z tym problemem, myślałem o początkowym wylaniu "ławy", a kolejno zrobienie szalunku pod docelowy już fundament lub za pomocą płyt osb zrobienie szalunku do samej ziemi, jednak nie mam pojęcia które rozwiązanie jest zgodne ze sztuką budowlaną. Prosiłbym bardzo o pomoc lub ewentualnie jakieś inne wyjście z sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.07.2023 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Ogrodzenia zwykle ida w granicy działek, dlaczego stare szło obok nowego? Co do problemu zaszaluj tyle co potrzebujesz nie rozumiem w czym tkwi problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michu21 02.07.2023 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Chodzi tylko o to, że fundament jest głęboki na 80cm i jeżeli zrobię szalunek na głębokość 25cm i szerokości 20cm, gdzie miejscem szerokość wykopu wynosi 0.5m, to zastanawiam się czy przy laniu z gruchy nie wypłynie wszystko bokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 02.07.2023 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Jak bez przerwy to wypłynie. Jak masz czym obsypać to najpuerw zalej do szalunku, tak aby beton wchodził ze 3 cm na szalunek i zasyp ziemią. Pogadaj z betoniarnią żeby była możliwość przetrzymania gruszki z 30 minut i dolej wtedy resztę. Jak nie to musisz zrobić tona dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts