Notils 02.07.2023 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Dzień dobry, Mam do zamocowania huśtawkę w stropie kleina. Huśtawka ma trzymać sie na jednej kotwie. Zastanawiam sie czy nie pokusić się o wykonanie otworu w dolnej półce stalowego dwuteownika stropu i tam umieścić kotwę m10. Co o tym myślicie? Mi się wydaje że taki jeden otwór w dolnej półce nie osłabi belki. Belka ma 90mm szerokość, otwór byłby w miejscu oznaczonym na żółto i mialby 12mm [/hr] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.07.2023 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 To może być np. dwuteownik PN 200 , 200p, PE200.Otwór w półce osłabi belkę tylko czy w stopniu znaczącym dla nośności ?Jak rozpiętość stropu, jaki rozstaw belek i jakie obciążenia stropu? Lepszy i łatwiejszy w montażu może być podwójny uchwyt do dolnej półki dwuteownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Notils 02.07.2023 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Rozstaw belek 120cm a rozpiętość 5m.Obciążenie ciężko mi powiedzieć, jest to mieszkanie w bloku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.07.2023 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Łapki łapiące krawędzie dolnej półki dwuteownik będą najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts