Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam do Was pytanie, ponieważ na działce mam budynek gospodarczy 4m x 4m wysoki z tyłu 4,2m, przód 3m. Aktualnie budynek jest wybudowany na pustaka i na wysokości 2,5 metra jest wylany strop. W budynku nie ma wieńca tylko są zalane betonowe filary w rogach a na nich jest oparty ceownik jako murłata z przodu i tyłu. Do niego przyspawane są co 1m krokwy również ceowniki ( wszystkie gorącowalcowane 100). Dach jednospadowy.

Tak jak na rysunku, chciałbym dobudować do niego wiatę. Z racji wymiany poszycia dachowego na wiaciez tyłu i przodu tzw murlaty mogę oprzeć z jednej strony na filarze lub wymienić również na budynku i dać w całości 8m. Do tego chce dać słupki 2 w odległości 4m od budynku. Do belek "murłata" chciałbym dać również co metr ceowniki jako krokwy.

Mam pytanie z czego najlepiej dać te 2 słupki, belki od nich do budynku "tzw. Murłaty" jak i krokwy?

Krokwy to ewentualnie taki sam ceownik jaki mam na budynku gospodarczym mogę dać. Tylko nie wiem z czego zrobić słupki i poprzeczki. Rury, ceownik, profil czy dwuteownik?IMG_20230702_134753.jpg

https://forum.murator.pl/topic/273867-wiata-stalowa-wyb%C3%B3r-stali/