Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodne

radek26

Recommended Posts

Witam,

moja działka została połączona z 3 innych działek o odrębnych numerach ewidencyjnych. Teraz ja jestem właścicielem wszystkich 3. Na środkowej działce jest przyłącze wodne. W gminie powiedziano mi że mogę z niego korzystać ale pod warunkiem że wybuduję dom na działce na której jest przyłącze. Kiedy tłumaczyłem że jestem właścicielem wszystkich działek, Pani trochę zakłopotana odesłała mnie do wydziału architektury w Urzędzie Powiatowym. Tam dowiedziałem się niewiele więcej (otórz widzi Pan... w zasadzie tak ale może sie zdarzyć, że jednak nie... itd, itd).

Na koniec dowiedziałem się że najlepiej jeśli wybuduję dom na miejscu działki gdzie jest przyłącze lub chociaż część domu będzie na niej stała (bo nie do końca wiadomo jak to potem będzie...). Jestem w kropce bo nie chcę stawiać domu na środku działki, upatrzyłem już sobie miejsce w rogu. Z drugiej strony bez sensu wydaje mi się budowa nowego przyłącza (opłata 600 za pozwolenie + nie wiem ile za wykonanie).

czy ktoś może miał podobną sytuację?

Problem w tym że właœnie nie podajš konkretnego powodu odmowy. Nie chcę na poczštku zadzierać z urzędniczkami, które potem będš wydawały mi pozwolenie na budowę, więc chociaż mam wielka na to ochotę nie mogę poprostu na nie nawrzeszczeć.

Same dobrze nie wiedzš czy tak można czy nie. W zasadzie nie widzš problemu ale to nie znaczy że go nie ma (fragment oryginalnej wypowiedzi urzędniczki wydziału architektury).

Rozmawiałem ze swoim architektem i powiedział mi żebym to olał, on napisze że woda będzie z istniejšcego przyłšcza i szlus. Najgorzej to za dużo pytać.