Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SCOP, a moc pompy ciepła?

wargone

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

przymierzam się do zakupu gruntowej pompy ciepła (pionowej z odwiertem). Mam dom 170m2, zapotrzebowanie na ciepło około 80 kWh/m2/rok, c.w.u. dla 2 osób.

Co inny sprzedawca to wylicza inną wymaganą moc pompy, od 6kW do nawet 12kW! SCOP również podają różny (najczęściej koło 4, choć są tacy co i 6.0). Bądź tu człowieku mądry. Czy SCOP wpływa na moc pompy? Czy bardziej doświadczeni doradzą jak wyliczyć moc, lub chociaż w jakich przedziałach powinna wynieść, aby nie przewymiarować i nie potrzebnie zużywać dodatkowej energii na załączanie sprężarki, nie mówiąc już o żywotności osprzętu.

Ostatnio natrafiłem na stronkę, która wylicza moc, SCOP i inne parametry: https://www.symulatorogrzewania.pl/symulacje/pompy-ciepla

Wyszło mi tam, że potrzebuje pompę o mocy 7,3 kW. Czy jest to realna wartość?

symulatorogrzewania.jpg

• Like 1

Jeśli chodzi o moc pompy(taką z etykietki) to faktycznie mogą być rozbieżności:

- Technicznie pompa ciepłą wyposażona jest w sprężarką o określonej maksymalnej mocy elektrycznej np 3kW. Jak sprężarka będzie pracowała w warunkach dających COP 3 to będzie w stanie wyprodukować max. 9kW ciepła zużywając 3kW prądu), a jak przy COP 4 ta sama pompa wyprodukuje max. 12kW ciepła

- w uproszczeniu COP zależy od różnicy temperatur pomiędzy zasilaniem CO a dolny źródłem

W praktyce przy takim samym zapotrzebowaniu na ciepło przy 100% podłogówki należy montować słabszą pompę w stosunku do grzejników z uwagi na zdecydowanie niższą temp. zasilania a przez to lepszy COP

(COP dotyczy konkretnego punktu pracy pompy, podczas gdy SCOP to jest COP uśredniony dla całego sezonu)

Te 7,3 kW wygląda prawdopodobnie - aczkolwiek dobrze byłoby zlecić profesjonalne OZC

Witam forumowiczów,

przymierzam się do zakupu gruntowej pompy ciepła (pionowej z odwiertem). Mam dom 170m2, zapotrzebowanie na ciepło około 80 kWh/m2/rok, c.w.u. dla 2 osób.

Co inny sprzedawca to wylicza inną wymaganą moc pompy, od 6kW do nawet 12kW!

Ostatnio natrafiłem na stronkę, która wylicza moc, SCOP i inne parametry: https://www.symulatorogrzewania.pl/symulacje/pompy-ciepla

Wyszło mi tam, że potrzebuje pompę o mocy 7,3 kW. Czy jest to realna wartość?

Masz wykonany projekt c.o. ?

Zapotrzebowanie 80 kW.m2/rok wynika z obliczeń czy jakaś strona podaje takie szacunki?

Zleć wykonanie prawdziwego OZC.

Bardzo dużo kasy wydajesz na odwierty i na PC więc opłaca się wydać jeszcze troszkę na profesjonalne OZC.

Bez tego to jest wielkie gdybanie co będzie najlepszym wyborem w zakupie i w późniejszej eksploatacji.

Dzięki za odpowiedź. Myślałem o gruntowej z pionowymi odwiertami. Jak sytuacja wygląda z kolektorem poziomym? Z tego co czytałem to jest trochę tańszy, jednakże uzyskiwany SCOP jest niższy, więc zużyję więcej prądu w ciągu roku. Jak z żywotnością i ewentualnymi problemami, serwisowaniem w tych dwóch rozwiązaniach?

Przelicz koszty PC gruntowej z pionowym lub poziomym źródłem a koszt zwykłej powietrznej PC.

Policz ile będzie tańsza/ droższa roczna eksploatacji jednej i drugiej pompy ciepła prze innym COP / SCOP.

Gruntowa może będzie miała 4,0 a powietrzna może 3,5 a może jeszcze więcej ~3,8.

3,9 dla gruntowej PC to jest słaby wynik.

Potrzebujesz ok 12.000 kWh energii cieplnej, np. dla 4,0 będzie to 3000 kWh a dla 3,5 będzie to 3.400 kWh prądu rocznie.

Szacunkowa różnica to tylko 430 kWh czyli licząc po 1,10 żł.kWh będzie ok. 500 zł rocznie.

Przez 25 lat (w dzisiejszych cenach) tylko 12.500 zł więcej.

O ile będzie droższa gruntowa pompa ciepła i do tego odwierty?

O 20 tys. zł czy może 40-50 tys. złotych?

Dzięki za odpowiedź. Myślałem o gruntowej z pionowymi odwiertami. Jak sytuacja wygląda z kolektorem poziomym? Z tego co czytałem to jest trochę tańszy, jednakże uzyskiwany SCOP jest niższy, więc zużyję więcej prądu w ciągu roku. Jak z żywotnością i ewentualnymi problemami, serwisowaniem w tych dwóch rozwiązaniach?

1. Nad kolektorem poziomym nie powinno się sadzić drzew, krzewów (najlepiej zostawić trawnik), w przypadku kolektora pionowego nie ma takich ograniczeń. Patrząc na wątek odnośnie "temperatury dolnego źródła" większość problemów dotyczy kolekorów poziomych

2. Ja mam kolektor pionowy, dane za ostatni sezon:

- temp. powrotu glikolu w ostatnim sezonie minimalna 6.5*C, maksymalna 9.5*C typowo ok 8*C

- temperatura zasilania grzejników min 32*C maks 48*C

- ale ostatnia zima była łagodna: minimalna temp zewn -15*C, minimalna średnia dobowa -9.5*C

- prąd za ostanie sezon 2658,7, ciepło 13017,9, SCOP 4.9

3. Pompa gruntowa zasadniczo jest trwalsza z uwagi na stabilne warunki pracy. Jeśli chodzi o sprężarkę, to dużo zależy od typu sprężarki (najbardziej wytrzymałe są sprężarki typu scroll). Patrząc na czas życia to:

- dobre pompy gruntowe planowane są na 20-30 lat (czas życia)

- dobre pompy powietrzne 15-20 lat

Aczkolwiek wg mnie to jest kwestia bardzo indywidualna (dużo zależy od instalacji)

4. Koszty - dużo zależy od dofinansowania. Poniżej dotacje programu Mój Prad 5.0

1) Magazyn ciepła: 5 000,00 zł;

2) Gruntowe pompy ciepła - pompy ciepła grunt/woda, woda/woda: 28 500,00 zł;

3) Pompa ciepła powietrze/woda o podwyższonej klasie efektywności energetycznej: 19 400,00 zł;

4) Pompa ciepła powietrze/woda: 12 600,00 zł;

5) Pompy ciepła typu powietrze/powietrze: 4 400,00 zł

4. Koszty - dużo zależy od dofinansowania. Poniżej dotacje programu Mój Prad 5.0

1) Magazyn ciepła: 5 000,00 zł;

2) Gruntowe pompy ciepła - pompy ciepła grunt/woda, woda/woda: 28 500,00 zł;

3) Pompa ciepła powietrze/woda o podwyższonej klasie efektywności energetycznej: 19 400,00 zł;

4) Pompa ciepła powietrze/woda: 12 600,00 zł;

5) Pompy ciepła typu powietrze/powietrze: 4 400,00 zł

W ramach programu Mój Prąd 5.0 można otrzymać dotację na montaż pompy ciepła (niezależnie od posiadanego urządzenia grzewczego) bez montażu instalacji PV i bez limitów dochodów?

Jak to wygląda dla budynku istniejącego a jak dla obecnie budowanego?

Bez limitu dochodów - tak. Bez montażu instalacji PV to raczej nie (w sensie ze ktoś nie jest prosumentem - do wniosku trzeba dołączyć zaświadczenie od OSD).

Czyli mając instalację PV na starych zasadach, bez przejścia na zasady, nie dostanę dotacji.