Lukasppp 05.07.2023 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Witam.To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich. Szukam pomocy odnośnie izolacji poziomej między ławą fundamentową która jest wyłożona folią 0.3mm w miarę staranie z trzech stron.Problem zostaje ta która będzie przyległą do ścian monolitycznych. Zależy mi aby nie było podsiąkania pionowego. O zastosowaniu wszelkiego rodzaju foli nie ma mowy bo ściany mają się złączyć z ławą. A zresztą startery są co 25cm i 18 cm szerokości.Moje pytanie kieruję do ludzi którzy już mają sprawdzoną koncepcje. Chciałbym to zrobić na zasadzie cienkiej warstwy która łączyła by ściany z ława a nie przesiąkała . Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 05.07.2023 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Jeżeli jest woda gruntowa to należy wstawić taśmę albo stalową z powłoką albo pcv z uszczelnieniem. Aby nie było wilgoci to robi si ę izolację od zewnątrz. A jeżeli nie możesz żyć z wiedzą że nie masz tam izolacji to robi się ją ze sztywnych szlamów cementowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydop 27.07.2023 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 "Do izolowania cokołów oraz jako izolacja pozioma w murze." https://hydroizolacje.shop/PCI-Barraseal-mineralna-zaprawa-uszczelniajaca-do-fundamentow-zbiornikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobadiw2 06.04.2024 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2024 (edytowane) Nie jestem prawdziwym inżynierem, ale mam duże doświadczenie budowlane w tej dziedzinie. Dodam, że nie sądzę, że drugi szczegół opiera się na odprowadzaniu ciepła z budynku w celu podniesienia linii zamarzania. Raczej pozwala na ogrzanie się stałej temperatury gruntu (~55F) bliżej powierzchni. Jestem pewien, że ciepło budynku odgrywa niewielką rolę w ogrzewaniu betonowego fundamentu i płyty, ale ciepło ziemi powinno odgrywać znacznie większą rolę 10.0.0.0.1 192.168.1.254 . Edytowane 11 Kwietnia 2024 przez bobadiw2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts